Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Аз бях там - Вулгарните романтици е роман за прехода от първо лице

OFFNews 18 март 2019 в 10:18 2114 0

Истината за прехода от първа ръка представя новата книга "Вулгарните романтици" от Валентин Стоев, която вече е по книжарниците. 

Романът показва объркания български преход и произтичащите от това фатални за страната последици.

Повествованието обхваща периода от последното посещение на съветския генерален секретар Леонид Брежнев в страната ни през 1979 година до щурма на парламента през зимата на 1997 г. В няколкото сюжетни линии авторът обхваща събитията цялостно, изследва по художествен начин и в развитие обществените процеси, да обрисува типажите на времето, обвързаността им и взаимната им зависимост.  

Ако сте читател, който държи и на сензационното, от книгата ще научите пикантни, важни и прикривани досега подробности от върховете на Народна република България и СССР, от съветското и българското политбюро. Ето само няколко от многото примери в романа: Как и защо се стига до ръкопашен бой между министър-председателя Георги Атанасов, който води заседанието на ЦК на БКП на 10 ноември и обявява решението за „пенсионирането" на Живков, от една страна, и Милко Балев, членът на политбюро, който е и най-пламенен защитник на статуквото и против „пенсионирането", от друга; как във ВИП-стола на ЦК на КПСС в Кремъл генералният секретар Юрий Андропов изсипа на главата на члена на политбюро Григорий Романов чинията с обяда си – телешко с грах, вбесен от размаха на подлостта и лицемерието му; как една невинна глупост на председателя на сдружение „Гражданска инициатива" в СДС Любомир Собаджиев стана причина първият демократичен президент на Република България да се казва не д-р Петър Дертлиев, а д-р Желю Желев; как и на кого царят в изгнание Симеон II, станал известен по-късно като Симеон Сакскобургготски, още през 1993 година съобщи, че е готов да стане президент (в краен случай и премиер) на Република България; как Тодор Живков подложи на тест за лоялност членовете на политбюро и какво показа полиграфът!? какво каза Ванга на генералния секретар Леонид Брежнев на последната им среща!

Авторът е журналист, пряк свидетел на събитията, нещо повече - участник в тях. Както самият той казва:

„Аз бях Там, повярвайте ми, не пропуснах нито един епизод от този особен и специален период в историята на България: Бях и на пленума на политбюро на 10 ноември 1989 г., когато ден след падането на Берлинската стена падна и „стената" на Живков;  Бях многократно и в Кремъл, когато съветските ръководители многократно обсъждаха отношенията на „Големия брат" с „малкото братче" България; Бях и на „Раковски" 134, когато се излюпваше хилавата българска опозиция; Бях и в ресторанта на СУ „Яйцето", където на вино и бира опозиционерите „опичаха революцията"; Бях и на протеста на ул. „Раковски" пред кафене „Кристал" на 26 октомври 1989 година, където ядох бой наравно с другите участници в първата антиправителствена демонстрация в София след 45 години „народна власт"; Бях, бях, бях... Навсякъде бях! И много видях!". 

Официалното представяне на книгата ще бъде на 4 април от 18 часа в читалище "Младост" срещу метростанция "Младост I", информират издателите от "Изида". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!