'Балканалия. Да растеш по време на преход' от Самира Кентрич

OFFNews 26 април 2020 в 15:03 2645 0

„Балканалия. Да растеш по време на преход“ е графичен роман, проследяващ израстването на едно дете от преселническо работническо семейство в Социалистическа федеративна република Югославия.

Детето има баща, който някога е бил овчар, и майка, която може да изтъче килим. Те сменят босненското си мюсюлманско обкръжение с католическо словенско и се превръщат във вътрешни мигранти в една страна, която повече от всичко възвеличава труда. Работниците.

Детето расте, надраства семейството си и става все по-възприемчиво към нещата от заобикалящия го свят – докато той не се променя радикално.

„Балканалия“ е дълбоко личен и съкровен колаж от моментите в живота на Самира Кентрич (1976), словенска художничка, визуален артист и илюстратор от босненски произход. В нейното творчество изпъква ярката ѝ социална позиция. Илюстрирала е няколко книги на видни мислители-хуманисти. Запазена марка на Кентрич е злободневната илюстрация, т.е. визуалното изобразяване на политически коментари, свързани с актуалната политика, проблемите на Близкия Изток, феномена „Барак Обама“ и процесите на европейската интеграция, както и с религиознигте и социални конфликти. Тя е известна с това, че свързва обществения дискурс с интимната сфера на нашето ежедневие.

Нейни творби са публикувани в Словения, Нидерландия, САЩ, а изложби и инсталации е представяла в различни градове из цяла Европа.

През 2010 г. една от нейните творби е включена в престижния Американски каталог на илюстрацията. (American Illustration Catalog)

Двата ѝ графични романа: Балканалия (2015, отличен с MGIP International Book Award) и Писмо до Адна (2016) са изключително възторжено приети както от публиката, така и от критиката.

Превод от словенски: Георги Стойчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови