Библиотекарите, които ни изненадват с остроумието си

OFFNews 27 януари 2019 в 08:38 6701 0

Библиотеките могат да бъдат най-изумителната творения на архитектурата, но дори и наоколо да няма подобно произведение на изкуството, остроумни библиотекари в близкото читалище или библиотека могат да ви изненадат и привлекат към книгите с идеите и изобретенията си.

Ето някои от примерите по света, събрани от сайта www.boredpanda.com/.

Това е Дина: доброволец в библиотека. Децата със затруднения в четенето ѝ четат на глас, без да се притесняват, че ще им се скара или гледа осъдително заради грешките, които допускат.

Входът към секции с детски книги:

Срам ви е да кажете, че имате нужда от помощта на книгите в области като лична хигиена, промени в тялото, секс, развод, наркотици, алкохол, депресия, хранителни разстройства, насилие?

Библиотека дискретно е указала точно на кои лавици може да намерите литература по всяка от тези тежки теми, без да ви се налага да питате.

"Сляпа среща" събира принц Хари и съпругата му Меган. А защо да не ви разкрие очарованието на книга? Ето начина на библиотекар да каже на читателите: "Изненадайте се. Може да ви хареса. Не пренебрегвайте книга заради корицата - ами ако се окаже пленителна?".

Колко пари спестихте, когато четохте книги, взети от библиотека, а не си ги купихте? От библиотека решиха да го сметнат вместо вас. Показват както сумата на последните заети книги, така и натрупаната за годината.

Истински кошер с пчели! Ето това могат да видят децата в една библиотека, а ако решат - могат и да почетат за тях. А за пчелите има тунел, който им позволява да излязат навън и да се върнат в кошера в детската секция.

"Шшшшт!" По-тихо, моля!" Подобни реплики могат да бъдат не по-малко неприятен и разсейващ дразнител от самите шушукащи си в библиотеката хора, нали? Ето как училищна библиотека решава проблема. Когато шумът започва да става или вече е твърде силен, цветът се променя от зелен на оранжев и червен.

Още един пазител на тишината - ако ви се налага да говорите по телефона, може да се вмъкнете в тази кабинка.

Обичате пъзелите? По-забавно е да ги редите в компания, а и не е необходимо да ги купувате. Ето как: библиотека си кът за редящите пъзели и кани всеки желаещ да се присъедини.

Чудите се как да се предпазите от фалшиви новини? И тук на помощ идва библиотекари се притичват на помощ. Не вярвайте на всичко, което четете! Проверете сайта! Проверете автора, а ако няма такъв, замислете се защо - може материалът да не е авторски, а преводен, но може и да е неверен! Заглавието и/или снимката съответстват ли на текста? Проверете фактите в специализирани сайтове като Snopes, Politico и Politfact - това са само част от съветите им.

Любопитни сте кои книги са били или са забранени в различни страни? Чудите се защо им е наложена цензура? Библиотека е решила да задоволи и това любопитство, като е опаковала, надписала и поставила на специално място тези заглавия.

Лаптопът ви тежи? Няма нужда да го взимате - тази библиотека ще ви даде един назаем.

А може и да послушате музика:

Имате толкова за четене, за да се подготвите за изпит, че просто няма как да си тръгнете, макар да имате остра нужда от почивка? Е, добре - може да поспите и в библиотеката. Легнете тук:

В списъка на www.boredpanda.com има и една българска снимка - ето я плажната библиотека в курорта Албена:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови