'Да се осмелиш да шофираш' от Манал Ал-Шариф

Една от най-продаваните и обсъждани книги посветени на правата на жените в Арабския свят

ОFFNews 25 април 2019 в 10:49 5213 0

Манал ал-Шариф е родена в Мека и е активист за правата жените, едно от лицата на кампанията Women2Drive. През 2011 г. е арестувана от саудитските власти с обвинението, че е шофирала, макар че е жена. Днес Манал ал-Шариф прекарва времето си между Ню Хемпшир и Австралия. Живее със съпруга си Рафаел единия от двамата си сина. Продължава да се бори за правата на саудитските жени като участва в международни форуми, изнася речи и организира кампании. През 2012 г. списание „Тайм“ я включва в ежегодния си списък с най-влиятелни личности.

Мемоарът на Манал ал-Шариф е изящен разказ за пробуждането на една съвременна саудитка, за превръщането ѝ от ревностен религиозен радикал в свободна жена. Израснала е в Мека, в семейство на таксиметров шофьор и набожна домакиня. Животът пред нея изглежда предначертан – завършване на гимназия, брак, деца. Оказва се обаче, че съдбата на младото момиче далеч ще надхвърли клишето за образцова саудитска съпруга. Докато завършва висшето си образование Манал ал-Шариф разбира, че светът не се побира в рамките, наложени от семейството и средата й и постепенно променя възгледите си. Нещо повече – скоро тя ще промени живота и мирогледа и на други жени в Саудитска Арабия.

Професионалният ѝ път я отвежда в отдел „Информационна сигурност” в най-голямата петролна компания в света – „Арамко”. Място, в което установените саудитски порядки не важат. Място, което ѝ дава свобода и засилва смелостта ѝ да шофира. Но защо това право на жените да шофират трябва да бъде ограничено и да важи само за „Арамко”? С този въпрос започва революцията начело с Манал, привлякла хиляди жени. Непрестанните подмятания, нетактичните намеци, отлъчването от обществото и престоя в затвор поставят духа на изпитания, но благодарение на семейството и приятелите си, смелата саудитка успява да спечели битката.

„Да се осмелиш да шофираш“ е свидетелство за това как жените в мюсюлманските страни могат да подкрепят промяната в културните нагласи стъпка по стъпка."

New York Journal Of Books

„Историята на Манал ал-Шариф ще ви шокира, дори ако си мислите, че познавате добре условията, в които живеят жените в Саудитска Арабия.“

Меган Дън, The New York Times Book Review

"Още преди да бъде публикувана книгата ѝ, Манал ал-Шариф се превърна в икона на една благородна кауза – освобождаването на саудитската жена. Триумфалното шествие на „Да се осмелиш да шофираш“ по света и широкият ѝ отзвук в самия арабско-мюсюлмански ареал отреждат на книгата специално място не само в арабската, но и в световната литература и мемоаристика. Книгата ще заинтригува широк кръг читатели и ще е особено полезна за онези от тях, които имат специален интерес към арабския свят и ислямската религия."

Емил Ценков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови