Дипломатическа подготовка на нашите войни

Спомени, частни писма, шифровани телеграми и поверителни доклади

ОFFNews 07 юни 2019 в 13:54 2462 0

Написана от участник в събитията, тази книга е ценен исторически документ, разкриващ дипломатическите ходове до ПСВ включително. Как, защо и кои са вземали решенията, довели до победи и до национална катастрофа?

Неподправена история, множество исторически документи, шифровани телеграми, поверителни доклади, писма и записки от конфиденциални разговори, които ни дават достоверен поглед върху случвалото се тогава.

Книга не само за историци, но и за всеки, интересуващ се от миналото ни.

Акад. Михаил Иванов Маджаров е български публицист, дипломат, министър и политик, един от водачите на Народната партия. Роден е на 12 февруари 1854 г. в Копривщица. Той е племенник на революционера Георги Бенковски. Завършва Робърт колеж в Цариград. Запознава се с Иван Вазов и Константин Величков, с когото го свързва сърдечна дружба. Основава две списания: "Юридически преглед" (1893) и "Българска сбирка" (1894). Депутат в 16-ото Народно събрание и министър в множество кабинети.

Маджаров е посланик на България във Великобритания и подписва от българска страна Лондонския договор през 1913 г. След това става посланик в Русия. Като министър на външните работи и вероизповеданията в първото правителство на Стамболийски поставя подписа си под Ньойския договор. Към края на живота си сътрудничи и на списанията "Българска мисъл, "Демократически преглед" и "Златорог".

Михаил Ив. Маджаров е тежко ранен по време на бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. и умира на 23 януари 1944 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови