До 70% спад в продажбите на книги, издатели искат по-нисък ДДС завинаги

OFFNews 09 юни 2020 в 12:55 4662 1

Снимка pixabay.com

С 50% до 70% са намалели продажбите на книги в условията на ограничителни мерки заради пандемията от COVID-19, показва анкета на асоциация „Българска книга” - организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. Оттам настояват в писмо до министъра на културата Боил Банов намаляването на ДДС от 20% на 9% да се превърне от временна в постоянна мярка и по-ниският данък да е в сила за книгоиздаването постоянно, а не само до края на 2021 г., както и обхватът му да се разшири.

Спадът е отчетен през март - май 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Ръст има при онлайн продажбите на книги при част от издателите и книготърговците, но "той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад" - посочват от АБК.

Според над 40% от участниците в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни.  60% от тях посочват още, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти. Друго последствие е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те се равняват на между 20% и 30% от планираните книги за издаване през текущата година.

Това оказва влияние както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план - отбелязват от АБК.

Отзвук от кризата с Covid-19 в бранша е и освобождаването на персонал - на над 50% от анкетираните се е наложило да освободят служители.

Спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии - преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

Анкетата е сред 83 респондента: 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци, 3,7% книгоразпространители. Резултатите от нея са били изпратени до министъра на културата Боил Банов, заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш в страната. В писмото се настояване намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В писмото АБК подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно - въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови