Един поляк за личния рай на чехите

Гостува писателят Мариуш Шчигел

Емил Братанов 30 май 2018 в 11:35 3013 0

Пролетен базар 2018-а

Снимка изд.Парадокс

Носителят на над 20 награди за журналистика, полякът Мариуш Шчигел пристига у нас в творческото си амплоа на писател, за да се се срещне с българските си почитатели. На 31 май (четвъртък) той ще гостува на студентите в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, аудитория 149 (полски кабинет) в 14:00 ч. , а от 18:30 часа започва срещата му с по-широка аудитория в Литературен клуб „Перото”.

Авторът на книгата с репортажи за Чехия „Готланд“ и продължението „Направи си рай” идва в България по покана на издателство „Парадокс“ и Националния център за книгата към НДК като част от Културния календар на Българското председателство на ЕС.

Мариуш Шчигел (род. 1966 г.) е полски журналист и писател, от една страна известен с художествените си репортажи за вестник „Газета виборча“, но и с проучванията си върху чешката култура и начин на живот. Дали дистанцираният поглед е верен и неизкривен, лишен от национални пристрастия и способен да си позволи сравняване на двустранна битност? Автор е на шест книги, те пък са преведени на 19 езика, носител е на над 20 награди за творчеството му в полето на журналистиката. Шчигел е основател на Института за репортаж във Варшава, който организира семинари и обучение за журналисти. Широка популярност той получава именно с книгата си с великолепни репортажи за Чехия – „Готланд“, (издадена на български от ИК „Парадокс“ през 2013 г.). С нея го застигат и наградите: награда НИКЕ на читателите (2007 г.), Европейската награда за книги за 2009 г. (European Book Prize), както и една от най-престижните награди на Чешката република – Gratias Agit (2009 г.). Ясно е, че чехите са дарили с доверие поляка, който ги наблюдава с живия си, критичен и пълен с незлобливи закачки взор и на свой ред им посвещава обичта си. А българските читатели пък ще усетят, че времето от срещите на Иречек с бай Ганю се е променило и май е станало мъничко (поне) по-позитивно. И Шчигел, когато го питат откъде е този негов траен интерес към Чехия, обяснява, че след като е започнал да пише за тази страна, е осъзнал, че всъщност пише за себе си, защото както споделя в едно интервю – „дълбоко в душата си май е чех”.

Новата книга на автора – „Направи си рай” (изд. „Парадокс“), е своеобразно продължение на „Готланд”, но се фокусира най-вече върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност”. Резултатът е своеобразна смесица от личен дневник, есе и репортаж, а самият Шчигел казва, че това е книга за „една страна, която го очарова и един народ, създал културата си, за да се пребори с депресията”. А ние тук, в нашето "у дома", не бива да си мислим, че чехите имат кой знае колко по-различни доводи и поводи да се чувстват по-щастливи или по-нещастни от нас. Все пак, между страните и културите ни, не се разстила един Атлантически океан... (Един пример от годините на социализма с античовешко лице: в "Готланд", в Чехословакия някога, на певицата Марта Кубишова 20 години забраняват да пее и не само, че радиото не я и споменава, направо изличават нейните песни от архивните фондове. У нос по същото време: изтриват с гумичката всичко с участието на Аспарух Лешников, защото пеел във "фашистка група"...)

Е, полякът Шчигел набляга на чешката култура, която елиминира неприятното, болезнено или гадно от обществения дебат, отказва да приеме нещо размирно и превръща в шега всичко, което може. Това са днешните чехи, които наричат себе си „най-атеистичния народ на Европа“. И тъкмо на тях да отдаде чувствата си един поляк? (Както и те самите на него.)

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови