Франсис Фукуяма: 'Идентичност'

ОFFNews | 14 март 2019 в 10:00 | 1080 |3

Един от най-видните политолози на нашето време – Франсис Фукуяма, ни предлага в новата си книга провокативен анализ на съвременната политика на идентичността: на нейния произход, еволюция и последици за либералната демокрация и световния ред.

Искането за признание на собствената идентичност обединява много от случващото се днес в световната политика. Универсалното признание на достойнството на всяко човешко същество, на което се гради либералната демокрация, все по-често се оспорва от нови, по-ограничени форми на идентичност, основаващи се на нация, религия, раса, етнос или пол.

Искането за признание е в основата на днешната вълна от антиимигрантски популизъм, радикален ислямизъм и бял национализъм, а възходът на политиката на идентичността е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени модерните либерални демокрации.

„Идентичност“ е навременна и необходима книга от автора на световните бестселъри „Краят на историята и последният човек“, „Политически ред и политически упадък“ и „Произход на политическия ред“.

Йошихиро Франсис Фукуяма е роден на 27 октомври 1952 г. Франсис израства в Манхатън като единствено дете в семейството, имал е малък контакт с японската култура, и не е изучавал японски. Получава бакалавърска степен по „Класическа филология“ (класическа филология и странознание) в Университета „Корнел“ в Итака, щата Ню Йорк, където изучава политическа философия. Защитава в Харвардския университет, Кеймбридж, щата Масачузетс, докторска степен по политология, посветена на съветските заплахи за намеса в Близкия изток под ръководството на Самюъл Хънтингтън.

През 1979 г. се присъединява се към тинк-танка за световна политика RAND Corporation, където в течение на година е член на департамента по политически науки. От 1983 до 1989 г. е член на Екипа по планиране на политиката към Държавния департамент на САЩ.

Препоръчани материали
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

21.03 2019 в 23:00 3
+ 0
- 0
Всеки ли които изучава културата и традициите на предците си се превръща в националист? Аз например като съм чел за Левски как да стана националист? Цитат : „.....с една обща революция да се направи коренно преобразование в сегашната деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република … Да се подигне храм на истината и правата свобода и турският чорбаджилък да даде място на съгласието,братството и съвършеното равенство между всички народности”
SC

Рейтинг : 5193

14.03 2019 в 12:57 2
+ 2
- 1
„имал е малък контакт с японската култура, и не е изучавал японски“
Разбираемо. Ако беше вникнал в културата и традициите на своите предци, щеше да се позамисли, преди да пише книжки за въображаеми идентичности.
Hissarion

Рейтинг : 2666

14.03 2019 в 10:31 1
+ 2
- 1
Кой би купил книга от този некадърник след "Краят на историята"?