Как интернет разкрива тайните на човешката природа: Всички лъжем, но никой не може да излъже Гугъл

По следите на дигиталните улики, които хората оставят, докато бродят из мрежата

Елеонора Гаджева 14 август 2018 в 17:17 4905 0

Снимка Издателство „Вакон“

Замисляли ли сте се за цялата информация, разпиляна из световната мрежа във всеки един ден – всъщност разполагаме с число, което точно описва колко информация има.

В един средностатистически ден в началото на 21 век човечеството генерира 2,5 млн. трилиона байта данни. А тези байтове са улики. Някои от тях включват информация, която иначе не би била призната пред никого. Ако ги съберем и запазим анонимността им, за да се гарантира, че никога няма да узнаем за страховете, желанията и поведението на конкретни лица, и ако добавим малко анализ и обработка на данни, започваме да виждаме човешките същества по нов начин – поведението им, желанията и природата им. Намираме отговори на въпроси, които са едновременно шокиращи и притеснителни като: Кое отприщва престъпленията от омраза? Съжалявате ли, че имате деца? Правили ли сте секс с представител от същия пол?

Според автора на книгата „Всички лъжат“ (издателство „Вакон“) Сет Стивънс-Давидовиц новите данни, които все повече присъстват в нашата дигитална ера, радикално ще разширят разбирането ни за човечеството.

„Микроскопът ни показва, че в една капка езерна вода има далеч повече от това, което си мислим, че виждаме. Телескопът ни показва, че в нощното небе има повече, отколкото си мислим, че виждаме. А сега новите дигитални данни ни показват, че човешкото общество има повече, отколкото смятаме, че се вижда. Те може да се окажат микроскопа и телескопа на нашата епоха – и да способстват за важни, дори революционни открития“, смята Давидовиц.

Икономист по професия, възпитаник на „Харвард“ и специалист по обработка на интернет данни в Гугъл, той посвещава четири години от живота си, за да събере и анализира огромната информация, която всички споделяме в пространството, преди да я синтезира на страниците на книгата, превърнала се в бестселър веднага след нейното публикуване. 

Можем ли да понесем истината?

Книгата „Всички лъжат“ насочва вниманието ни към анализ на big data (големите данни) като цяло и конкретно към търсенията в Гугъл, които разкриват един скрит свят, много различен от този, който си мислим, че виждаме. Дали можем да използваме и други източници на големи данни като „серум на истината“ или точно обратното. Социалните мрежи, които също разполагат с огромен обем от данни са точно обратното на дигитален серум на истината.

Ако днес някой извънземен иска да получи информация за живота на Земята от профилите ни във Фейсбук, ще реши, че средностатистическият гражданин е щастливо женен, постоянно пътува, има поне две перфектни деца, чете интервюта на Ноам Чомски и пие бира с приятели три пъти седмично. В действителност обикновеният човек виси на опашка на касата в супермаркета, гледа тъпо риалити всяка вечер и не отговаря на обажданията на жена си, с която не е спал от години. Ясно е, че профилите ни в социалните мрежи са далеч от истината. Но какво е? Според Стивънс-Давидовиц и книгата „Всички лъжат“ това са именно търсенията ни в Гугъл.

В света на Фейсбук семейният живот изглежда перфектен. В реалния свят семейният живот е пълна каша. Затова да сравним например начина, по който жените описват съпрузите си в публичните социални мрежи и в анонимните си търсения в Гугъл.

Как най-често жените описват своя съпруг?

Публикации в социалните мрежи:

Най-добрият
Най-добрият ми приятел
Невероятен
Най-страхотният
Толкова сладък

Анонимни търсения:

Гей
Кретен
Невероятен
Досаден
Подъл

Най-тъмно е преди изгрева

Според проучванията на Сет Стивънс-Давидовиц търсенията в Гугъл могат да бъдат раздробени по минути и това разкрива много интересни модели на поведение. Търсенията за „времето“, „новини“, „молитва“ са в своя пик в 5,30 ч. сутринта – доказателство, че повечето хора се събуждат много рано сутрин. Търсенията за „самоубийство“ бележат връхна точка в 12,36 ч., а най-ниската им точка е в 9 сутринта. Интервалът между 2 и 4 часа през нощта е „праймтайм“ за големите въпроси: Има ли свободна воля? Има ли живот на друга планета? Какъв е смисълът на съществуването? Популярността на тези въпроси в малките часове на денонощието най-вероятно е резултат от търсенията в мрежата между 1 и 2 часа и най-често задаваният въпрос: Как се свива джойнт?

След като прочетохме и анализирахме информацията в книгата, можем да заключим, че „Всички лъжат“ отваря безкрайно интригуващ прозорец към човешката природа и ни разкрива един вълнуващ и неподозиран свят, който тепърва ще опознаваме и разбираме.

Книгата „Всички лъжат“, издателство „Вакон“ може да поръчате на: http://www.vakon.bg/vsichki-lajat

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови