'Война' на Яна Язова

OFFNews 03 август 2020 в 11:52 3321 0

Малко са книгите в българската литературна история, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“. Той е част от дилогията „Соленият залив“ и използва като исторически фон превратните събития от края на Третото българско царство.

Днес „Война“ излиза от забравата в издание на сдружение „Българска история“.

Съдбата не е благосклонна към Люба Тодорова Ганчева, известна с творческия псевдоним Яна Язова, тъй като повечето нейни произведения стават популярни сред читателите едва след смъртта ѝ през 1974 г. „Война“ не е изключение.

Произведението за първи път вижда бял свят чрез откъси в списание „Летописи“ в средата на 90-те години, а настоящото издание като отделна книга е първо след почти две десетилетия.

Сюжетът се развива сред драматични за съвременната българска история събития – Втората световна война, смъртта на цар Борис ІІІ, бомбардировките над София, нахлуването на Червената армия в България, преврата от 9 септември 1944 г. и т.нар. Народен съд.

Според литературната критика именно „Война“ е единственото произведение в рамките на половин век, в което истината за установяването на власт на Отечествения фронт се представя без идеологически фалшификации и манипулации. Поради това, след завършването си през 1946 година, ръкописът дълго време остава неизвестен за читатели и изследователи.

В романа „Война“ ходът на историята противопоставя един на друг двама стари приятели. Успоредно с личната, бурно се развива и обществената история, като в един момент двете стават едно. От този момент разказът потича драматично и стряскащо, а благодарение на блестящия писателски талант на Яна Язова, читателят съпреживява ужаса и неизбежността на събитията, уточняват още от издателството.

Откъс от книгата може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови