Книги: Заглавията на седмицата

OFFNews 21 юни 2020 в 05:50 3885 0

Книжният калейдоскоп през изминалата седмица съдържа шампанско, дзен, ваканция, поезия, фантастика и балкански легенди. Ето кои заглавия избрахме за вас:

Освен романизирана история за Барб Клико, книгата "Кралицата на шампанското" представлява и роман за шампанското. Научаваме ненатрапчиво за вегетативния цикъл на лозята, за работата на лозари и винари, за етапите на производство на шампанско. И за тайните експерименти и нововъведения на Барб, които ѝ позволяват да направи шампанското "Клико" кристалночисто и ароматно. Един френски критик пише: "Този роман припомня и призрачната лекота на удоволствието от дегустацията, мимолетното щастие, което пощипва езиците насред суровото битие..."

Фабиен Моро е френски историк и писател. Идеята за книгата "Кралицата на шампанското" се заражда, след като Моро открива стари бутилки "Вьов Клико" сред плаж на Балтийско море. С достъп до архивите в къщата на Барб Клико, Фабиен Моро представя истинската история на една изключителна жена.

Какъв е звукът от пляскането с една ръка? Дзен будизмът не е религия, нито философия; не е психология или наука. Той е начин на живот и път за освобождение, който е прямота, замах, усет за красотата, но преди всичко – способност за преобразяване. Само когато в съзнанието ти няма неща и съзнанието ти  не е в нещата, ти си свободен и духовен, празен и чудодеен.Корените на дзен са колкото даоистки, толкова и будистки, така че Алън Уотс търси извора му в китайските духовни традиции. Стремежът на дзен е проумяване на същността на живота. Както „рибата плува във водата, но не мисли за нея, както птицата лети с вятъра, но не знае за вятъра“, така и истинският живот според дзен няма нужда от „вдигане на вълни, когато не духа вятър“, вмъкване на религии или духовност като нещо извън и над самия живот. 

Алън Уотс е един от най-големите авторитети в областта на източната философия. Именно той в средата на миналия век хвърля мост между Запада и Изтока, въвеждайки западния читател в източната мисъл и култура. Уотс е познавач не само на дзен будизма, но и на индийските и китайските духовни традиции като цяло. „Пътят на дзен“, издадена преди десетилетия, се смята за основополагащ труд в областта на дзен будизма.

Криминално разследване на фона на балкански митове и легенди се разгръща в най-четения албански роман през последните години – „Гневът на самодивите“. Заради него авторът му – Григор Бануши, бе номиниран за Наградата за литература на Европейския съюз. Това е книга, която има потенциала да се превърне в събитие и в България - литературна магия, каквато писател рядко успява да създаде. В най-четения албански роман майсторски са съчетани балканските легенди с криминална история.

Книгата е вдъхновена от реален случай. През 2001 г. трима чешки студенти изчезнали, докато се изкачвали в планинския регион Дукагин в Северна Албания. Макар че случаят пробудил интереса на местните и международните власти и медии и било предприето интензивно търсене, тримата туристи така и не били намерени.

Григор Бануши е роден в Тирана през 1948 г. След като завършва следването си в Катедрата по езикознание и литература при Факултета по история и филология в Университета в Тирана, той работи като учител в община Пука. След това, до 2013 г., работи като журналист в „Радио Тирана“. През 1997 г. публикува дебютния си роман „Смъртта на Нарцис“, последван от романа „Лицето на дявола“ (2009). Третият роман на Григор Бануши, „Гневът на самодивите“, излиза през 2015 г.

„Почти перфектна почивка” от Луси Даймънд дава топло начало на лятото, като преплита съдбите на няколко летуващи в танц на любов, желание, приятелство и доверие.

Когато лятото настъпи, райският комплекс от ваканционни жилища в Корнуол се пълни с туристи, зажаднели да възстановят времето, което всички изисквания на реалния свят са отнели. Да стоят край басейна до след полунощ, да усещат мириса на вино и далечния морски бриз. Да запалят барбекюто, да играят футбол на маса, да разменят целувки.
Да се смеят и да споделят тайни като ученици.
Ем е планирала перфектната почивка в компанията на децата си тийнейджъри и новия си приятел Джордж. Само че шестгодишната му дъщеря от предишен брак, която не я понася, също ще дойде. Дали крехкият им, току-що наченат романс ще издържи на предизвикателствата на родителството?

Романът съдържа всичко в себе си – хумор, романс, драма, семейни проблеми, израстване, загадки, приятелство, скръб и любов. Може ли тази почивка да завърши с печал… или ще се превърне в (почти) перфектната развръзка?

След като бяхте част от смяната на светлия „Нощен патрул”, дойде време и за гледната точка на безмилостния „Дневен патрул”. Различните – владеят магията и живеят редом с нас, без да подозираме. Тяхното и нашето оцеляване зависят от спазването на Договора, гарантиращ мира. Нощният патрул следи силите на Мрака, а Дневният надзирава слугите на Светлината. В Москва обаче балансът е нарушен. Светлите магове печелят победа след победа, а Тъмните отстъпват. В тази сложна игра, в която няма как да има победител, се оказват намесени млада вещица, запратена на детски лагер на Черно море, един Различен без минало, но с огромна сила, както и съдебен процес, който напълно ще промени хода на историята. А щастливият край за света изглежда повече от невъзможен.

Напрегнат, епичен и изпълнен с неочаквани обрати, „Дневен патрул” няма да разочарова почитателите Лукяненко. Нещо повече, тази книга ще ни покаже гледната точка на онези Различни, които ценят свободата повече от всичко и са готови да платят всяка цена, за да я постигнат. А читателят сам трябва да реши на чия страна ще застане.

Сергей Лукяненко е един от майсторите на руската фантастика. Носител е на наградите „Старт“ (1993), „Меч Руматы“ (1995 и 1997), „Интерпресскон“ (1995 и 1996), „Аелита“ (1999), а творбите му, сред които и филмираната „Нощен патрул”, „Чернова”, „Белова”, „Геном”, се превръщат в едни от знаковите творби на миналия век.

Тя има дипломи за преводач и театрален режисьор, но диплома за актриса няма. Което обаче не ѝ пречи да бъде сред най-награждаваните български актриси. На етажерката ѝ са наредени международни награди от филмови фестивали в Локарно, Стокхолм, Сараево, Варна... Сред тях е и „Златна роза“, за ролята ѝ във филма „Безбог“ (реж. Ралица Петрова). През 2016 година Ирена получава специална покана за членство в Европейската филмова академия, създадена в годината на нейното раждане – 1989.

През 2019 г. на същата тази етажерка с отличията се нарежда и престижната национална литературна награда „Елиас Канети“, която Рене Карабаш получава за дебютния си роман „Остайница“. Същият роман ѝ носи и две важни номинации – за Роман на годината на и Литературни награди „Перото“. „Остайница” влиза в официалния каталог Contemporary Bulgarian Prose 2019: Ten Books from Bulgaria на Националния център за книгата, заедно с книгите на още девет доказани съвременни български писатели. Романът „Остайница“ е преведен вече на френски и арабски и предстои да бъде публикуван във Франция и Египет. Текстове на Рене Карабаш са включени в сборника Антология на най-превежданите български писатели.

Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане.
Георги Господинов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови