Наръчник за лечение на детската травма (видео)

ОFFNews 15 февруари 2019 в 10:11 3146 0

Как протича животът на дете, преживяло травма? Как страхът и насилието влияят върху неговата психика? Има ли път за изцеление, когато си минал през невъобразим ужас?

Психиатърът Брус Пери е лекувал деца, преживели изключително тежки психически и физически травми: жертви на домашно насилие, отвличане, изнасилване и др. В „Момчето, което беше отгледано като куче“ авторът с любов и разбиране представя техните истории и пътя към изцелението им. Д-р Пери обяснява какво става в мозъка, когато си изложен на краен стрес в тази крехка възраст. Той разкрива иновативните си методи, чрез които облекчава болката на децата, помага им да наваксат изоставането в своето развитие и да пораснат здрави възрастни.

Тази дълбоко информативна и трогателна книга по драматичен, но убедителен начин демонстрира способността на човешкия мозък да се възстановява при благоприятни условия. Само когато разберем, че човешкото отношение може не само да наранява, но и да лекува – едва тогава ще можем да изцелим духа и на най-нараненото дете.


Д-р Брус Пери e детски психиатър и невролог, професор по психиатрия и поведенчески науки във Висшето медицинско училище „Файнбърг“ в Чикаго. „Момчето, което беше отгледано като куче“ е изключително важна книга, получила международно признание и превърнала се в наръчник за лечение на детската травма. Авторът разяснява неврологичните и физиологични промени, които настъпват при тежки травми, и очертава най-успешните терапевтични подходи.


Мая Салавиц е репортерка и журналистка, специализирала в областта на науката, политиката и терапията на пристрастяванията.

Книгата е отлична от всяка гледна точка. Най-напред тя е научно издържана и полезна, най-вече със знанията, които предлага за детския мозък. После с това, че насочва вниманието към един сериозен в световен мащаб проблем, който вероятно е в основата на много други социални проблеми – насилието над деца. И накрая с простото послание, че освен да нараняваме, можем и да лекуваме.

„Момчето, което бе отгледано както куче“ може да обогати практиката на лекарите и да облагороди поведението на всеки един човек, но също и да научи родителите, че поведението им променя детския мозък и те в огромна степен определят неговото формиране. Заради своя заряд, достъпността си, интригуващите сюжети и човечния поглед към детското страдание тази книга е подходяща за много широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови