Нарисувай ми детство: Ваня Настанлиева за първата си книга

Елеонора Гаджева 01 юни 2019 в 15:30 2791 0

Снимка издателство „Вакон“

Колкото повече се отдалечаваме от детството, толкова по-често се връщаме към топлите спомени за безкрайно лято с вкус на боровинки, аромат на окосена трева, ожулени колене и танцът на светулките при залез. За детските спомени на порасналите деца си говорим и с Ваня Настанлиева, илюстратор и автор на детски книги, която от години живее и работи в чужбина, но пристигна за кратко в София, за да представи своята първа детска книжка издадена от „Таралеж“ .

Къде те връщат твоите детски спомени?

Най-ярките ми детски спомени са свързани с вълшебното родопско село Мугла. Там израснах и там имах най-прекрасното детство с разходките в планината, връзката с природата, топлината на хората и уюта на моя дом. Спомням си и спокойните зимни дни, притихналата бяла планина, пукането на дървата в печката и времето прекарано с книгите, които взимах от библиотеката. Изчитах ги на един дъх и пътувах из чудния свят на фантазията.

Сега самата ти създаваш детски книжки какви са историите в тях?

Винаги съм се изразявала по-добре визуално и след като завърших Националната художествена академия „Книга и печатна графика“ разбрах, че най-добре общувам със света около себе си чрез илюстрациите. Обичам да рисувам животни и да им придавам човешки чувства, емоции, изражения. Винаги в книжките ми присъстват мечета, зайчета, катерички и всякакви горски животни.

„Сам в гората“ е твоята първа, авторска книга и след като е издадена в повече от десет страни излиза и на български от издателство „Таралеж“

Това е моята първа авторска книга и съм много щастлива, че вече я има и на български. Всичко започна преди години, аз самата бях новодошла, в чужда страна, без приятели и среда, търсех своето място. Работех по проект свързан с дипломирането ми в Училището по изкуства в Кеймбридж, Англия и попаднах на интересни факти за таралежите. Впечатли ме това, че само на няколко седмици малките таралежчета тръгват, за да търсят свой собствен дом. Така се появи Сам като малко таралежче в чужда гора и без приятели. Премина през различни ситуации, за да намери приятели и да се почувства щастлив на мястото, което беше избрал за свой дом.

Това е една история за приятелството и колко е важно то в живота на всяко дете. Исках да разкажа на децата, че в живота ни има моменти, в които всеки може да се почувства сам, на ново и непознато място. Но ако в тези моменти изберем да следваме сърцето си и сме любопитни към новото, не спираме да търсим, накрая ще намерим това, което ни е липсвало. А понякога дори повече от това, на което сме се надявали. За мен създаването на детски книги е преди всичко отговорност. Причината е, че всяко малко нещо остава огромен отпечатък в съзнанието на едно дете, затова в моите истории има много позитивни емоции. Старая се да ги създавам с много топлина и любов, усещане за спомен от приятни преживявания в детството ми.

Книгата „Сам в гората“ от Ваня Настанлиева е издадена от издателство „Таралеж“.
http://www.vakon.bg/sam-v-gorata 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови