''Наркос. Нокътят на Ягуара'' – първият официален роман по хитовия сериал

Джеф Мериот пресъздава по завладяващ начин събитията от лентата на Netflix

OFFNews 08 септември 2022 в 08:07 2406 0

Наркос

Снимка Издателство Кръг

Наркос

„Сребро или олово?“Пабло Ескобар не оставя никого неутрален в своя свят отвъд закона. На него Netflix посвещава хитовия сериал „Наркос“, по който американският автор на бестселъри Джеф Мериот създава завладяващия роман „Наркос. Нокатът на Ягуара“. В книгата той изследва докъде може да стигне човек, преди да бъде морално пречупен от обстоятелствата. Изданието излиза на български на 7 септември с логото на „Кръг“. Преводът е на Пейчо Кънев, а адаптацията на оригиналната корица е на Наталия Чайкина.

„Наркос. Нокатът на ягуара“ описва максимално автентично подробности за живота и дейността на легендарния „кокаинов крал“ Ескобар, разказани от гледната точка на младия Хосе Агилар. Той се превръща от честен полицай в безскрупулен наемен убиец. От ръка на закона – в ръка на беззаконието, властта и корупцията. Колумбийската реалност е жестока и никой не може да избяга от мафията – „Сребро или олово?“ – това е изборът. За да опази живота си и онези, които обича, Хосе Агилар прави компромис след компромис, докато бавно губи себе си и всичко, което е имал.

През 1980-те Пабло Ескобар издига „Меделин“ от средностатистическа престъпна организация до един от май-мощните наркокартели и то с осезаемо политическо влияние в Колумбия и Латинска Америка. Самият Ескобар се превръща в един от най-богатите хора в света, като през 1989 г. списание „Форбс“ го нарежда на седмо място в класацията си. Кокаиновата империя на наркобарона се разраства със зашеметяваща бързина, тонове от белия прах се изнасят в САЩ, а печалбата достига до около 70 милиона долара на ден.

Американско-колумбийският сериал на Netflix (2015 – 2017), вдъхновил книгата, има две номинации за „Златен глобус“ – за най-добър сериал и най-добър актьор в главна роля. Епизодите впечатляват с динамично действие и вълнуващ сюжет. Успехът на „Наркос“ води и до създаването на продължение – „Наркос: Мексико“ (2018 – 2021).

Джеф Мериот (1955) е автор на повече от 70 романа, главно в хорър жанра, и на много комикси. Отличен с множество литературни награди, той е работил и като редактор, маркетинг изпълнителен директор в издателство и книжар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови