Премиера на първия в България наръчник 'Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология'

Гост на събитието ще бъде световноизвестният експерт Мишел Каза, работил със Салвадор Дали и Анди Уорхол

ОFFNews 19 февруари 2020 в 12:08 2412 0

Световен експерт в областта на ситопечата, работил с имена като Салвадор Дали и Анди Уорхол, пристига в София за представянето на първия в България наръчник „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“

На 28 февруари от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“, НДК, ще се състои премиерата на първия специализиран наръчник за България „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ на Сдружение Феспа България. Специално за събитието у нас ще пристигне световноизвестният експерт Мишел Каза, емблематична фигура в областта на ситопечата, работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро и др.

Г-н Каза е печатарят, оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. Той е един от основателите на FESPA и един от президентите ѝ, допринесъл е най-много за обединението на ситопечатарите в световен мащаб. По време на представянето на книгата ще разкаже за живата връзка между ситопечата и изкуството – как с помощта на тази техника се създават най-красивите репродукции и попарт творби. Експертът ще отговаря и на въпроси на публиката в специална беседа.
Приносът на Мишел Каза в световен мащаб е участието му в създаването на UV печата и мастилата за него. Той е един от създателите на стохастичния растер и е бил председател на Френската и Американската асоциация на ситопечатарите.
Каза е най-добрият репродуктор на художествени произведения – работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Френският президент Жак Ширак е поверил отпечатването на всички официални поздравителни картички на президентството на Мишел Каза и той го прави повече от 25 години.

Печатал е за най-луксозни брандове като Chanel, Rochas, Dior, Lancôme, Louis Vuitton, Chopard. Автор на над 7 книги, лектор в над 50 държави по целия свят, носител на над 350 награди за печат.

„Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ е плод на общите усилия, знания и практически опит на членове на асоциацията – специалисти в ситопечата. Уникален наръчник с полезни инструкции както за обучаващи се в техниката специалисти, така и за съвсем начинаещи любители и крафтъри, които имат желание да пробват нещо различно. Книгата съдържа богата и полезна информация за една от най-универсалните и уникални печатни технологии, притежаваща качества, които не са достъпни за другите методи за печат. Основната отличителна черта на тази технология е, че предоставя почти неограничени възможности за директен печат върху широка гама от материали и форми. По-високият цветен слой в сравнение с други технологии позволява получаването на най-ярките и закачливи изображения. И ако прибавим към това ниската цена за изработка, както на малки, така и на големи тиражи, лесното научаване на техниката, то наистина разбираме защо тя става толкова популярна.

В изданието ще откриете също и кратка обобщена история, съвременни приложения и методи, нова технология и практически съвети за производство, комбинирани в лесен и достъпен за разбиране формат. Над 200 цветни снимки и илюстрации показват целия процес – от предпечатната подготовка, през създаването на изображението и филма, нанасянето на емулсия, експонирането, избора на мастило и самото отпечатване.

За професионалистите книгата завършва с кратък обзор на някои основни машини, без които едно истинско производство не би могло да съществува. Професионалистите също биха открили полезни таблици, в които са въведени основните параметри на ситомрежите, както и специална глава за възможните деформации при отпечатване. А за най-вещите в занаята авторите разкриват какви са основните параметри за успешен пълноцветен печат.

Подобрете уменията си с многото ценни съвети, включени почти във всяка глава от книгата, независимо дали печатате у дома, в малко студио или имате по-голямо производство. „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ успява успешно да замести остарелите ръководства по ситопечат, като събира на едно място всичко най-важно, което може да ви е необходимо да знаете за техниката.

Освен всички изброени плюсове, книгата съдържа полезна информация за сериграфията и обяснява защо тя е толкова ценна в сферата на изкуството, с какво се отличава дигиталният отпечатък от ситопечатния. Показва специална селекция сериграфски отпечатъци от млади автори и вдъхновява всички артисти, които искат да творят с тази техника.

„Тази книга променя разбирането за достъпността и функциите на най-малко познатия в България вид печат – ситопечата – единствената печатна технология, в която няма никакви физически, математически и идейни ограничения.“
Николай Николов, специалист ситопечат


Издател на книгата е Fespa Bulgaria - независимо сдружение на производители на сито-, дигитален, текстилен и други видове печат, на производители и доставчици на оборудване, технологии и консумативи за такъв печат и други свързани дейности. Част от семейството на FESPA – международна асоциация с локални структури в над 37 държави на 5 континента, водеща глобална общност в сферата на печатните технологии, която реинвестира печалбите си с цел вдъхновяване, образование и растеж на индустрията.


Милен Сарандев е магистър инженер от Техническия университет – Варна. Професионално започва да се занимава със ситопечат от 1995 г., а през 2003 г. защитава докторска степен в Техническия университет – София, с дисертация в областта на ситопечата. Автор и съавтор на множество публикации по темата за ситопечата и със специализации в Италия и Англия. Изпълнителен директор и собственик на печатница САРВ Принт.


Надежда Георгиева завършва НБУ като бакалавър по визуални изкуства и комуникации и магистър по артистични психо-социални практики и психодрама. Графичен дизайнер по образование и професия, с годините се отдава все повече на илюстрацията. Занимава се активно със ситопечат, като освен че използва технологията за собствените си проекти, е основател на Sito Studio, ателие, което предлага обучения в сферата на ситопечата.

Даниел Сарандев е магистър по инженерен дизайн (2006) от Техническия университет – София. Съсобственик на САРВ Принт. Със ситопечат върху текстил започва да се занимава от 1997 г. още като ученик в гимназията. Бил е организатор на обучения и семинари по ситопечат в България. Специализирал е в Италия, Русия, Англия. Член на управителния съвет на Феспа България.

Присъединете се към официалното събитие и следете всички подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови