'Присъдата' от Нейка Кръстева: Разказ за болестта, престъпните схеми и онзи един процент надежда

OFFNews 10 юни 2019 в 22:13 6392 0

Снимка SofiaPress

Емблематичната журналистка Нейка Кръстева представи новата си книга „Присъдата“. Премиерата се състоя в изисканата зала – галерия на столичния хотел „Анел“, а сред многобройната публика бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, колеги, приятели на авторката, както и главните герои от книгата.

„Множествената склероза е най-непредсказуемото, изменчиво, коварно и зловещо заболяване. От МС не се умира, освен много редки случаи, но води тежка инвалидизация, която за някои хора е по-страшна и от смъртта. В тази книга разказвам за нелеката съдба на хората с МС в България, както и за някои престъпни схеми в здравеопазването.“

Нейка Кръстева, автор

"С книгата си Нейка Кръстева удря няколко сигнални камбани. Първата е, че сме уязвими. Каквото и да си мислим за себе се, всички сме направени от крехък материал. На човек не му е дадено да знае кога ще се счупи ефимерното му щастие. Не знае нито кога, нито как ще свърши филмът, в който сам играе и сам се режисира. Сам дори си избира декорите понякога драматург е единствено Съдбата.

Втората камбана звън е срещу безизходицата, с която ни притискат нелечимите болести. Излиза, че хилядолетия наред човешките цивилизации не са си подредили приоритетите, интересите и откривателските усилия. Разсейвали са се с войни, с териториални претенции, с династически бракове, с национализъм, с интриги и с егоизъм. Могло е вместо тях да се съсредоточат в съпротива срещу бичове като рака, множествената склероза, деменцията. Преди „Присъдата” Нейка Кръстева дръзна с филм срещу рака на гърдата и този филм намери зрители в цяла Европа. Имаме нужда от отрезвяващи книги! Ползата от литература като тази книга е също толкова голяма, колкото от цели пациентски организации, храбри и некорумпирани. Месеци наред, след като изчетох ръкописа, в паметта ми останаха и още са будни картините как попадналият като в клопка се съпротивлява, как силите му отслабват, как тялото му го предава, как не намира отникъде съюзници и човещина. Но въпреки това се бори и няма друг избор.

Нейка Кръстева е убедила Андрей и близките му да разказват, да говорят с истинските си имена, да ни вадят от комфортната зона със заблудите за здравето и здравеопазването. Намирам, че това е третата й заслуга. В книгата няма вайкане, няма лицемерие, нито престорено съчувствие към страданието. „Присъдата” е откровена, написана с верния усет на журналист, който при никакви обстоятелства не е изневерявал на обществената мисия на професията си."

Милена Димитрова, редактор

Започнах да накуцвам с левия крак, без да съм го травмирал. По настояване на близките ми направих консултация с един професор. Беше ми странно да чувам гласа на професора, да виждам изражението на лицето му. Сякаш ми казваше: „Съжалявам, момче, свършено е с теб”. Все едно ми прочете присъдата. Бях на двайсет и седем. Така започва разказът на Андрей. Днес той е на 45 и вече е в инвалидна количка. За 18 години с диагноза МС е опитал всичко, което предлагат както традиционната, така и алтернативната медицина. Останала ли му е надежда?

Нейка Кръстева е известен български журналист. Родена е в София. Работила е като репортер, редактор и специален кореспондент в някои от най-големите за своето време вестници в България като „Вечерни новини”, „Отечествен фронт”, „168 часа”, „Стандарт”. Била е главен редактор на седмичника „Политика”, а в момента ръководи англоезичното издание „Europost”. Автор е на десетки журналистически разследвания, интервюта и коментари по актуални теми, както и на документалния филм „Дългият коридор” (Lifelong Corridor) за нелеката съдба на жените с рак на гърдата. „Присъдата” е първата й самостоятелна книга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови