Русия се завръща на Балканите - новата книга на д-р Димитър Бечев

OFFNews 27 ноември 2018 в 09:43 4613 0

Тази вечер в столичният хотел София Балкан е представянето на книгата на д-р Димитър Бечев от Университета на Северна Каролина "Русия се завръща на Балканите"

Представянето и дискусията след него се организират от Сдружение „Граждански съвет“, Издателство "Изток-Запад" и Фондация Конрад Аденауер.

На премиерата публицистът Румен Леонидов ще говори по темата „Кои са стратегическите цели, които преследва Руската федерация в Югоизточна Европа?“, а бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще изнесе доклад „Как ЕС и НАТО да отговорят на намесата на Руската федерация в страните от Югоизточна Европа?“.

Русия отново е на сцената. Това изречение се появява непрекъснато по страниците на вестниците, в докладите на изследователските институти и в речите на политиците за посткомунистическа Европа. Кризата в Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. са искрата за поредната конфронтация между Русия и Запада, а Балканите са сцената на новата „голяма геополитическа игра“.

В тази книга Димитър Бечев обаче отива отвъд стереотипите и предлага трезв анализ не само на руското влияние в Югоизточна Европа, но и на сериозните му ограничения. Същевременно той разрушава мита, че страните от региона и техните лидери са просто „жертви“ на вероломството на Москва. Югоизточна Европа е поле за съперничество между един амбициозен Кремъл, който има ясно определени цели, но не разполага със средства да ги постигне, и един раздвоен Запад, който се двоуми как да отговори на предизвикателството. Междувременно страните от Югоизточна Европа и конкретно България продължават да търсят своя път в мътните води на това съперничество – вървейки на Запад, но гледайки на Изток.

Основните тези застъпени в книгата ще бъдат представени от уважавани експерти и публицисти, които имат активна позиция и професионален опит в близкоизточната тематика. В дискусията ще се включат още дипломати, политици, политолози, анализатори и представители на гражданското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови