Страшни истории за деца, вдъхновени от Алфред Хичкок

OFFNews 23 септември 2019 в 08:11 4184 0

Тази година се честват 120 години от рождението на прочутия английски режисьор Алфред Хичкок, майсторът на съспенса. Годишнината съвпада със старта в България на световноизвестната детска криминална поредица за деца – Трите въпросителни (Трите???), която е създадена през 20 в. в САЩ с участието на Хичкок.

По-късно тя се доразвива в Германия. Преведена на много езици, днес поредицата наброява над 150 книжки и за нея продължават да пишат различни писатели.

“Трите въпросителни” е поредица от детективски истории за деца над 10 г., публикувана за първи път под името “Алфред Хичкок и тримата следователи”. Създадена от писателя Робърт Артър-младши, поредицата става любима на поколения деца с любопитните криминални загадки, които разрешават три момчета детективи: Юстъс, Питър и Боб. Те имат собствена детективска агенция, а на визитната им картичка пише Трите???

Действието на всички истории се развива в измисленото градче Роки Бийч край Холивуд. Кои са Тримата детективи? Юстъс Йонас е детектив №1 – наблюдателен, умен и съобразителен. Вторият детектив – Питър Шоу, е много добър в спортовете, бърз, силен и да не му излизаш насреща! Боб Андрюз или детектив № 3, отговаря за проучванията и архива в детективската агенция. Понякога помага в местната библиотека и не е чудно, че носи очила, защото чете много.

В първата книжка от поредицата Трите ??? и Призрачният замък, тримата детективи се заемат да намерят истински Призрачен замък за известен режисьор на филми на ужасите,чийто прототип е самият Алфред Хичкок в ролята на разказвач на историята. И го намират! Там обаче има странни загадки за разрешаване, а от детективите (и от читателите) се иска доста смелост.

Поредицата Трите ??? се издава от ИК „Авлига“, преводът е на Виолета Вичева. Издателството използва оригиналната корица на Айга Раш.

След световния успех на Трите ???, с началото на новото столетие възниква въпросът за половото равноправие – защо има поредица с трима детективи момчета, а няма детектви момичета? Поредицата Трите удивителни или Трите !!! се появява като отговор на момчешката поредица за Юстъс, Питър и Боб и бързо я настига по успех. На сцената излиза смелото трио Ким, Франциска и Мари. Всичко започва със създаването на един детективски клуб за момичета по идея на Ким. Така трите момичета се запознават. Но освен през вълнуващата детективска работа Ким, Франциска и Мари трябва да преминават и през изпитанията на приятелството.

В първата книжка от поредицата „Телефонна клопка“ внезапно телефоните започват да звънят със странна мелодия, а тези които я чуят, изпадат в паника. Какво се крие зад това? Ким, Франциска и Мари започват разследване. Междувременно се убеждават, че този първи случай е много по-опасен, отколкото са предполагали…

Преводът на първата книжка от поредицата Трите !!! – „Телефонна клопка“, е на Диана Караш, а корицата е на оригиналното издание и е с автор Ина Бибер. Издава „Авлига“.

Призрачният замък и Телефонна клопка вече са в книжарниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови