Фрум: Чист съм, знам правилата и не съм ги нарушил!

OFFNEWS 14 декември 2017 в 08:10 3116 0

Четирикратният победител в Тур дьо Франс Крис Фрум говори пред BBC часове, след като беше оповестена новината, че в негова допинг проба от тазгодишното издание на Вуелтата е открито повишено съдържание на веществото салбутамол, което се използва от астматиците.

То не влиза в списъка със забранени препарати, но допустимото количество е 1000 нанограма на милилитър, докато Фрум е превишил два пъти тази норма. Подобни случаи е имало вече в историята на колоезденето, като и в двата състезателите с превишени норми са получавали наказания. Едно от обясненията за повишено съдържание при еднаква употреба е дехидратацията, а тя е много голяма при колоездачите особено в тежките планински етапи.

“Знам правилата и не съм направил нищо нередно”, каза 32-годишният британец от Майорка, където той и тимът му Скай са на подготовка.

“Разбирам също и какъв удар е това за хората и колоезденето, което има доста мрачна слава на спорт, доминиран от употребата на допинг. През цялата си кариерата съм се борил за чистотата на спорта и съм се опитва да се промени това мнение. Важно е да се подчертае, че това не е положителен допинг тест. Аз използвам този препарат от десет години. Знам границите и никога не съм ги превишавал”, коментира Фрум.

За употребата на това вещество не се изисква така нареченото терапевтично изключение за употреба (TUE), макар и руските хакери от Fancy Bears да твърдяха, че Фрум е един от елитните спортисти, които разполагат с такова. Ключова при употребата му е именно дозата, която Фрум е превишил. Нещо повече - по-рано през годината британецът каза, че е отказал такова преди Тур дьо Франс 2015, за да не се хвърля и сянка на съмнение върху представянето му.

Със сигурност оповестените резултати са удар върху репутацията на Фрум, отбора на Скай, както и на колоезденето като цяло, коментира BBC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови