Хванатият с допинг 90-годишен колоездач бил проверяван шест пъти

OFFNews 09 януари 2019 в 16:24 3125 0

Хванатият с допинг 90-годишен американски колоездач Карл Гроув е бил проверяван шест от 2012 година насам, като пробите му са били чисти.

Гроув беше хванат със забранените вещества тренболон и кломифен, като пробата му е била взета на 11 юли м.г. след поставянето на световен рекорд във възрастовата му група на националния шампионат на САЩ. Резултатът му е бил анулиран въпреки обясненията, че анаболния стероид е попаднал в организма му чрез консумацията на месо.

"По правилник проверяваме за допинг всеки, който постави световен рекорд, за да бъде признато постижението за редовно. Може да е провери, че той е бил тестван след всяка поправка на върховото постижение или шест пъти от 2012 година насам.

Причината винаги е била тази - нов световен рекорд. Разбира се, случаят може да те накара да се хванеш за главата. Това е свидетелство, че системата трябва да се промени. Не трябва да се стига до наказания и анулиране на резултати при малки превишения на дозата, получена от замърсени храни, вода или предписани лекарства.

Борим се за това в Световната антидопингова агенция", коментира шефът на американската антидопингова агенция Травис Тайгарт.

Той е доволен, че заради възрастта на Гроув случаят се раздуха и извън колоездачните среди, което може да доведе до дискусия и положителна промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови