И жените искат свой Тур дьо Франс

OFFNews
06 юли 2019 в 09:57 | 1552 |2

Днес в Брюксел ще бъде даден стартът на 106-ото издание на най-голямото събитие в света на шосейното колоездене - Тур дьо Франс. В продължение на три седмици милиони ще следят битката на 176 железни мъже по пътищата на Франция, а кой ще грабне престижната корона ще разберем на 28 юли в Париж.

Малко известен факт обаче е, че ден преди официалният старт на Тура от Брюксел тръгна малка група от 23 смели дами, които ще изминат същия маршрут от 3460 км. Те се борят за равенство между половете и искат и женски вариант на Тур дьо Франс.

Любопитното е, че в момента позицията им е доста силна, тъй като във Франция се провежда световното първенство по футбол за жени, а стадионите са пълни. Всичко започва през 2015 година, когато група френски колоездачки, обединени под мотото "Donnons des elles au Velo" (Дайте колело на момимечата), решават да преодолеят всеки етап от Тура ден преди колоната. През тази година към 13-те французойки се присъединяват и 10 състезателки от целия свят.

"Отсядаме в апартаменти под наем, сами си готвим и перем, няма екипи от механици. Тренираме като професионалисти, а в същото време ходим на работа, гледаме деца. Трудно е", споделя британката Луис Гибсън пред Би Би Си. В отбора има три австралийки, една американка, която живее в Швейцария, както и холандка.

Дамите нямат комфорта на мъжете да карат по празни пътища, а се борят с трафика и лошото отношение на шофьорите. Самата Гибсън е на 41 години и кара активно колело от пет години, след като поредица от контузии я отказват от бягането. Както е известно, карането на колело е най-щадящото за ставите занимание.

Състезателките вече са покорявали най-свирепите етапи от Тура,но подчертават, че карането им има малко общо с това при мъжете.

"Гледаме да не разкъсваме групата и не преследваме време. Целта ни е да покажем, че дори аматьори могат да преодолеят дистанцията и да помогнем по този начин на каузата един ден да има и Тур дьо Франс за жени", споделя още Гибсън. Тя има двама синове, които възприемат жените в спорта като нещо нормално.

"Прието е да се казва, че в женското колоездене няма достатъчно примери за подражание. Напротив, има ги, но никой не ги популяризира", споделя британката.

В интерес на истината Тур дьо Франс за жени е имало, като началото е дадено през 1984 година. Той има пет издания, а през 2009 година е сведен до четири етапа. Организаторите на Тура от Amaury Sport Organisation казват, че не могат логистично да се справят с паралелно женско състезание по време на Тура, което да е поне от 10 етапа.

"Не притискаме никого за нищо. Не е задължително с организацията да се заеме Аmaury Sport Organisation. Може да е съвсем нова компания, други спонсори. Просто искаме нещо еквивалентно", казва Гибсън.

Позитивни знаци вече се наблюдават, като с привличането на вниманието на аудиторията вече се появяват и спонсори, както и стартове за жени като десететапната "Битка за Севера" в Скандинавия, или Джиро Роса в Италия.

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15278

06.07 2019 в 16:56 2
+ 11
- 0
За кво им е? Нали вече са равни с мъжете, и за тях се говори в мъжки род - да карат срещу мъжете.
Или както нещо да се получи незаслужено - така били равни. А както да се стовари вагона цимент - така те били жеении ...
Джендърки непоръбени.
квазимодо

Рейтинг : 300

06.07 2019 в 14:00 1
+ 1
- 0
ТУР ли точно искат или друго нещо , не става ясно