Ян Поланц поведе в Джирото след 12-ия етап

OFFNews 23 май 2019 в 19:51 1479 0

Нов лидер беше излъчен в Обиколката на Италия след пробягването на днешния 12-и етап - 158 километра от Кунео до Пинероло. Това е словенецът Ян Поланц от тима на UAE Team Emirates, който взе розовата фланелка на водач във временното генерално класиране от съотборника си Валерио Конти.

Иначе етапът беше спечелен от италианеца Чезаре Бенедети от отбора на Bora-Hansgrohe. Бенедети, който през по-голямата част от кариерата си е бил в ролята на помощник на други да блеснат, този път успя да застане под прожекторите с първата си победа като професионалист.

31-годишният Бенедети беше част от откъсналата се група от 25 колоездачи. В последните 2 километра той и още четирима други състезатели успяха да се откъснат пред останалите и с финален спринт изпревари сънародника си Дамяно Карузо (Bahrain-Merida) и ирландеца Едуард Дънбар (Team Ineos). Тримата финишираха с време от 3:41:49 часа.

Новият водач в генералното класиране Ян Поланц завърши шести с пасив от 25 секунди спрямо челната тройка, което му бе достатъчно обаче да се изкачи от 23-то до първо място в общото подреждане.

След 12-ия етап Поланц води с общо време 48:49:40 часа и има преднина от 4:07 минути пред сънародника си Примож Роглич (Jumbo-Visma), който е втори. Трети в класирането за "розовата фланелка" е Валерио Конти (UAE Team Emirates) на 4:51 минути, който днес финишира на 11:16 минути зад победителя Бенедети.

Предстоящият утре 13-и етап от Джирото, който е и вторият пореден планински, е 196 километра от Пинероло до Чересоле Реале, като по пътя си състезателите ще трябва да преодолеят и две височини от първа категория с една от втора категория между тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови