Историята на Sky: Триумфи и скандали през десетилетие на господство

OFFNews 13 декември 2018 в 08:31 3932 0

Светът на колоезденето остана потресен след изненадващата новина, че Sky оттегля подкрепата си за едноименния и най-успешен отбор в спорта в края на сезон 2019.

Дейв Брайсфорд и екипът му ще се надяват да осигурят ново финансиране за кампанията през 2020 година, но при условие, че тимът издейства финансирането на най-големия бюджет за колоездене в размер на около 35 милиона паунда през 2017.

Това обаче ще е доста трудна задача и по всяка вероятност ще е края на една епоха - тази, която преструктурира този спорт и направи безпрецедентна доминацията на британския отбор. Какво следва предстои да разберем, но какво се случи за тези осем години.

През 2008 Sky търсеше спорт, в който може да инвестира и да има голямо въздействие. Така се стигна до сделка с British Cycling, която бе на стойност 1 милион долара.

Отборът направи своя състезателен дебют през януари 2010 година на "Cancer Council Helpline Classic" в Австралия, където Грег Хендерсън стигна до победата. През месец май се включи в Grand Tour, а Брадли Уигинс заяви, че е целта му е триумф в Обиколката на Италия. Това не се случи и той завърши на 24-о място. Един младок тогава - Герант Томас обаче даде сериозна заявка за бъдещо развитие, носейки белия потник в продължение на четири дни.

Вуелтата през 2011 не мина без неприятности за Sky, след като Уигинс счупи ключицата си и трябваше да се оттегли. В крайна сметка обаче Крис Фрум завърши на второ място в генералното класиране. В края на годината пък бе потвърдено, че спринтьорът Марк Кавендиш ще се присъедини към отбора.

Целта на Скай към успех в Tour de France бе изпълнена през 2012, благодарение Уигинс, който влезе в надпреварата в отлична форма и завърши британското чакане за шампион на Тура. Крис Фрум завърши втори, а Кавендиш, за който това бе втори и последен сезон с отбора, приключи на третото място.

Въпреки успеха, имаше и трусове, тъй като от Sky трябваше да обявят, че доктор Герт Лейндърс вече няма да работи за отбора след обвинения за злоупотреба с допинг по време на престоя си в Rabobank.

В следващите години британският тим спечели редица големи надпревари, които обаче повдигнаха и много въпроси. Наред със силното представяне на отбора имаше и скандали около името му. Тимът влезе в спорта с прокламиране на нулева толерантност към допинга и използване на забранени вещества.

В крайна сметка в последните години се появиха някои скандални разкрития. Сър Брадли Уигинс, който спечели Тура през 2012 г. беше обвинен заедно с отбора в преминаване на етичните граници. Това се случи след изтичане на хакнати данни на Световната антидопингова агенция (WADA).

През 2016 г. стана ясно, че Уигинс е получил разрешение да използва четири забранени субстанции в общо пет случая между 2008 и 2013 г., включително по време на "Тур дьо Франс" през 2011 г. и "Джиро д'Италия" през 2013 г. Едно от веществата - триамцинолон ацетонид, е било приемано заради алергия към цветен прашец. Другите субстанции, които петкратният олимпийски шампион е имал разрешение да ползва, са салбутамол, формотерол и будезонид през декември 2008 г.

Фрум е получил разрешение да полазва забранения стероид преднизолон няколко пъти между 2013 и 2014 г. Преди две години френски вестник публикува информация, че трикратният шампион в "Тур дьо Франс" е използвал лекарство, съдържащо забранена субстанция, тъй като има заболяване от времето, когато е живял в Кения.

След победата си в Обиколката на Испания през 2017 г. Фрум даде положителна проба за салбутамол. Разследването продължи от декември 2017 г. до юли 2018 г., преди WADA да затвори случая и да оневини Фрум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови