Кметът на Видин даде старт и поведе колоездачите във велопохода „Дунав Ултра“

OFFNews 28 август 2022 в 13:26 9093 0

Дунав Ултра

Снимка Дунав Ултра

Дунав Ултра

Видинският кмет д-р Цветан Ценков днес даде старт на велопохода „Дунав Ултра“ и поведе на велосипед колоната по първия етап от маршрута до Оряхово. Стартът бе даден от централния площад „Бдинци“ във Видин точно в 8:30 ч. Община Видин е партньор на най-дългия туристически веломаршрут в страната и единствен на Балканите, каза при старта за БТА Борис Бегъмов, основател на проявата. Тазгодишното издание на похода е белязано от рекорди - рекорден брой участници -над 160 от България и Румъния, рекорден брой общини – партньори – 12.

„Аз съм любител на колелото и всички знаят, че моят служебен превоз е велосипедът. Идеята „Дунав Ултра“, чийто маршрут е над 700 км, от Видин до Дуранкулак само може да ме направи горд с идеята на общинската администрация нашият старопрестолен град да се превърне в най-големия културен, фестивален и туристически център не само в България, а и на Балканите“ каза за БТА преди старта видинският кмет.

Д-р Ценков благодари на Борис Бегъмов и на неговия екип, че имат визията как „Дунав Ултра“ да се превърне в една европейска мисия за пълноценно здраве, за добра екология и популяризиране красотата на Дунавския регион. Той изрази надежда, че все повече хора ще започнат да ползват велосипеди, защото е изключително полезно.

Кметът сподели, че намерението за десетото юбилейно издание на похода през 2023 г. е да се привлекат за участие не само колоездачи от България и Румъния, но от всички градове по поречието на Дунав и от цяла Европа.

Велопоходът преминава под наслов „Реката, Добруджа и морето 2022“. Сред участниците е и 55-годишният Павел Андонов, чието превозно средство е по-нестандартно – т.н. едноколка. Той се включва за първи път във велопрехода и ще го преодолее на „едно колело“.

Участниците, които ще преминат през 110 населени места, през цялото време на своето пътуване ще споделят снимка, популяризирайки имената на населените места в и извън пределите на България. Четири метровите флагове на 12-те общини партньори ще се издигат във Видин, Мизия, Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, Гулянци, Никопол, Белене, Две могили, Русе, с. Сребърна, Силистра, Генерал Тошево и с. Дуранкулак, уточни Борис Бегъмов.

Най-интересните моменти по време на събитието в информация и снимки ще могат да се следят на страницата на събитието тук: https://dunavultra.com/dunav-ultra-2022-the-river-dobruja-and-the-sea, както и в профилите на "Дунав Ултра" в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Проследете на живо колоездачите тук

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на туризма и общините: Видин, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България. Министерството на туризма, общини и колоездачи се обединяват с една обща цел - популяризиране на населените места по северната граница на България, чрез веломаршрута "Дунав Ултра", допълни Бегъмов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови