Петер Саган пренаписа историята на колоезденето

OFFNews 24 септември 2017 в 17:53 5076 0

Словашкият колоездач Петер Саган пренаписа историята, като спечели за трети пореден път световната титла в масовия старт след Ричмънд 2015 и Доха 2016.

267,5 км не стигнаха на асовете на колоезденето на шампионата в Берген, Норвегия, за да определят най-добрия и се наложи използването на фотофиниш.

В крайна сметка се оказа, че Саган печели с по-малко от половин капла преднина пред втория в класирането местен състезател Александер Кристоф. Общо десет състезатели завършиха с равно време с победителя - 6:28.11 часа, а във финалния спринт за определяне на шампиона се включиха около 30.

"Посвещавам победата на съпругата си и Микеле Скарпони, който утре щеше да навърши 38 години. Няма лесно състезание, това се доказа за пореден път. В последните пет километра си мислeх, че нямам никакъв шанс. Пробвах една атака, но тя не успя и след това бях изостанал доста назад. Съжалявам за Кристоф, защото го победих в дома му, пред неговите фенове.

Победата наистина е сладка. Подобни състезания никога не могат да се предвидят, тактиката не играе роля, защото имаше много силни момчета в челото, които можеха да спечелят. Благодаря както на моите съотборници, така и на приятелите ми в колоната, които са доста", заяви след финала Саган, който се изравни по победи от световни първенство с великия Еди Меркс (1967, 1971, 1974).

Словакът кара доста дискретно през по-голямата част от състезанието, като очевидно пазеше сили за финала. В последните метри той се залепи за местния Александър Кристоф и австралиеца Майкъл Матюс.

Французинът Жулиен Алафилип, който водеше в последните шест километра, беше погълнат и подминат от групата преследвачи и се задоволи с десетото място.

Височината Салмон Хил (1500 метра, 6,4%), която определи победителите в надпреварите при жените и младежите, този път не се оказа достатъчна за определяне на победителя или поне групата от фаворити и така се стигна до определянето на шампиона с фотофиниш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови