Петер Саган ще кара за първи път в Джирото

OFFNews 25 октомври 2019 в 17:07 2616 0

Бившият световен шампион на шосе Петер Саган потвърди дебютното си участие в Обиколката на Италия, след като маршрутът за Джирото догодина бе официално обявен в Милано.

Любопитното е, че през 2020 година Обиколката на Италия ще стартира в унгарската столица Будапеща, след което колоездачите ще имат трансфер на остров Сицилия, преди отново да стъпят на континента.

29-годишният словак ще се включи и в Тур дьо Франс, където държи рекорда за най-много победи със зелената фланелка за спринтьор – цели седем пъти.

"С удоволствие ви споделям, че на 9-и май ще бъда на стартовата линия в Будапеща, готов да се боря за крайния успех в тази емблематична надпревара в първото си участие. Италия има специално място в сърцето ми. Това е страната, където спечелих първата си световна титла през 2008 и където прекарах немалка част от годините ми като професионален колоездач, карайки за италиански тим.

В последните десет години имах честта и привилегията да се състезавам толкова много пъти в някои от най-престижните състезания в Италия, но винаги съм си мислел, че нещо липсва – и това е Джиро д‘Италия", каза Саган, който намекна, че може да прекрати кариерата си и призова словашките фенове да го подкрепят по време на етапите на унгарска земя.

Еквадорецът Ричард Карапас триумфира в тазгодишното издание на обиколката, която стартира в Болоня и завърши във Верона. Първите три етапа от Джирото догодина ще се проведат в Унгария – 14-ият път, в който състезанието ще започне извън Италия.

Изданието през 2018 стартира в Йерусалим, първият път, в който една от трите големи обиколки започна извън Европа. Триседмичното състезание ще стартира на 9 май с 9.5 км индивидуално по часовник по улиците на Будапеща, и ще приключи на 31 май в Милано.

Вторият етап, който ще пасне на спринтьорите, също стартира от Будапеща преди да покрие 193 км до северозападния град Гьор. Третият етап ще започне от централния град Секешфехервар и ще продължи 197 км до Нагиканиша в югозападна Унгария. Състезанието пристига в Италия на 12 май за три етапа в Сицилия.

Предстоящото издание включва седем хълмисти финала, включително и първия етап по часовника в Будапеща. За първи път в 103-годишната история на надпреварата ще се проведе етап в рамките на военна база. Това е италианската военновъздушна база в Риволто, близо до Удине в североизточна Италия, която е дом на акробатичния тим Фрече Трикольори, ще приеме етап номер 15.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови