Рекордьорът от Ком - Емине се изправя пред ново предизвикателство

OFFNews 15 юли 2019 в 13:16 2368 0

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута “Ком – Емине”, се изправя пред ново предизвикателство. “Нов велоносен поход Рила - Родопи” е част от международния туристически маршрут Е8 и обхваща българската му част - от “Боровец” до крепостта “Мезек” близо до Свиленград.

Маршрутът е с приблизителна дължина 440 км и 12 000 м положителна денивелация. Предизвикателството ще стартира на 17 юли (сряда) от “Боровец”. Кандидатът за рекорд има намерение да измине маршрута с планински велосипед възможно бързо и с най-малко почивки - за около два дни! При пробното му преминаване, преди няколко седмици, Боби е преминал трасето за под 5 дни.

Това ще е първото скоростно преминаване на маршрута, а целта е да се постави висок времеви стандарт за преминаването му. Така Боби и поддържащият го екип от клуб “Велораптор” се надяват да популяризират както познатия сега маршрут, така и да предизвикат интерес и други колоездачи да го преминат. Надяват се маршрутът да стане предпочитан и популярен, както се случи с “Ком – Емине” след велоносното лято на 2017-та.

Важна подробност е, че в някои участъци той няма да следва на 100% туристическия пешеходен маршрут, а ,където теренът позволява, ще премине през алтернативни обходни пътища, подходящи за колоездене.

За съжаление, това се налага и поради факта, че някои участъци от Е8 са силно неподдържани, с много свличания и срутвания на скални маси, паднали и непочистени дървета. Преминавайки скоростно трасето “Рила - Родопи” се цели да се обърне внимание и за повече грижа от страна на общините, през които преминава. Но най-вече цели да привлече още и още приятели на планинското колоездене, защото в България има чудесни условия за това!

“Нов велоносен поход Рила - Родопи” включва следните точки, през които Боби ще премине с колелото си: “Боровец”, връх “Мусала”, “Белмекен”, “Юндола”, “Каратепе”, язовир “Беглик”, Ягодина, “Триград”, “Пампорово”, “Рожен”, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и крепостта “Мезек” близо до границата с Гърция.

Събитието е подкрепено от Колоездачен клуб „Велораптор“ част, от който е и Борислав Йорданов. Екип от няколко души ще бъде неотлъчно до него, за да му помага логистично и по всякакъв начин в това предизвикателство на духа и волята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови