Роглич все по-близо до победата във Вуелтата, скандал беляза 19-ия етап

OFFNews 13 септември 2019 в 21:09 2361 0

Словенецът Примож Роглич (Jumbo Visma) се приближи още по-близо до крайната победа в Обиколката на Испания след пробягването на днешния 19-и етап, който беше белязан с негово падане и последвало неспортсменско поведение от страна на отбора на основните му конкуренти за крайната победа.

Той запази аванса си от близо три минути пред втория във временното генерално класиране Алехандро Валверде (Movistar) и два етапа преди финала води с 2,47 минути.

Иначе в днешния етап - 165,2 километра от Авила до Толедо със само едно изкачване в самото начало на състезателния ден, победата спечели французинът Реми Каваня, който финишира за 3 часа, 43 минути и 34 секунди. Ирландецът Сам Бенет (Bora–Hansgrohe) завърши втори на 5 секунди зад Каваня, а трети остана Зденек Стубар.

Вторият в генералното класиране Алехандро Валверде се нареди пети и съкрати само с три секунди изоставането си от Роглич, който завърши 10-и. Третият в генералното класиране и съотборник на Валверде Найро Кинтана приключи едва 20-ти.

Голяма полемика в днешния етап предизвика поведението на колоездачите от Movistar, които предприеха отборна атака докато Роглич беше паднал. В крайна сметка това не доведе до някакви позитиви за лидера им Валверде, но им спечелиха врагове сред останалите състезатели.

Инцидентът с Роглич стана 66 км преди финала, когато съотборникът на словенеца Тони Мартин падна и събори доста състезатели. Роглич се удари в бетонна преграда и падна, а Валверде и съотборниците му наложиха високо темпо до края, като нарушиха неписано правило, че лидерът не се атакува при падане и механичен дефект, който не е по негова вина.

Последваха взаимни обвинения, като Movistar бяха наречени "идиоти" заради постъпката си. От тима се оправдаха, че атаката била планирана предварително, а не заради падането на Роглич.

В събота предстои предпоследния 20-и етап - Аренас де Сан Педро– Платформа де Гредос(190,4 км), който е подчертано планински, като включва шест категоризирани изкачвания и близо 4500 метра денивелация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови