Вещаят крах на професионалното колоездене при отмяна на Тур дьо Франс

OFFNews 13 април 2020 в 17:50 3871 0

Ако колоездачната обиколка на Франция (Тур дьо Франс) бъде отменена, това може да доведе до финансов крах на целия свят на професионалното колоездене, прогнозира Жан-Франсоа Миньо от Френския национален център за научни изследвания, автор на книгата “Историята на Тур дьо Франс”.

Към момента организаторите на най-популярното и престижно колоездачно състезание в света все още се надяват то да се проведе по програма от 27 юни до 19 юли, но това изглежда все по-малко вероятно заради задълбочаващата се световна криза с COVID-19.

Наскоро стана ясно, че организаторите вече планират евентуалното отлагане на Тура, старт без публика, както и провеждането му дори в Азия, само и само да се състои. Ако все пак се стигне до този краен вариант, това може да има много лоши последствия за света на колоезденето.

“Отменянето на Тура отваря вратата за евентуален икономически срив в целия сектор”, смята Миньо, цитиран от БГНЕС.

Обикновено 21-дневната надпревара събира около 12 милиона зрители на живо покрай трасето, плюс огромните приходи от телевизионни права и спонсорски договори. На тези средства обаче разчитат не само организаторите, но и участниците.

“Нещата са съвсем прости. Ако Турът не се състои, някои отбори могат да изчезнат, колоездачи и служители ще останат безработни”, заявява Марк Мадио, ръководител на френския отбор Групама, който е с годишен бюджет от 20 милиона евро.

“Повечето спонсори са в колоезденето само заради Тура, целият спорт е центриран около тази надпревара. Ако тези спонсори инвестират пари, то е защото телевизионните зрители разпознават екипите на отборите, а това е единственото състезание с толкова голяма аудитория.

Почти няма други спортове, които толкова да зависят от едно-единствено състезание”, допълва Миньо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови