Брекзит прави Борисов премиер за трети път, а може и за четвърти

Илия Лингорски 29 март 2017 в 15:31 8388 3

Меркел и ЕНП не са в състояние да не подкрепят Борисов за коалиция с когото и да е, дори с Патриотите, колкото и да се мърмори, че за Германия и за ЕНП националистическите политически формации в ЕС са неприемливи.

Това е поради една много проста и очевадна причина, а именно позицията "Кой искате да ръководи правителството в България и председателството на ЕС, когато ще се договаря BREXIT - проевропейски премиер от ЕНП, когото познавате, който е бил въвлечен е европейския процес досега и който е доказал лоялността си към Меркел и останалите в Европейската народна партия, или някой, когото не познавате, технократ без политически опит и модернизиран вариант на Беров, който не принадлежи на ЕНП?"

BREXIT катализира и влияе от самото си начало на политическите процеси у нас. С изтегляне на председателството ни заради решението на британците да започнат преговори за излизане от ЕС, Председателството по време на най-важната част от тези преговори дойде при нас. Тази промяна на графика всъщност доведе до предсрочните избори, защото не можеше да се правят избори тук по време на такова важно за ЕС председателство. Естествено бе за Борисов да не полага извънредни усилия за спечелване на президентските избори, чрез което предизвика предсрочни парламентарни, гарантирайки си победата и подкрепата на "големите началници в Европа" - достатъчно време преди нашето председателство и преди началото на председателството на Естония, с което започва нашата председателска Тройка.

BREXIT налага дневния ред на ЕС и респективно на политическия процес у нас. Политиката тук, естествено е сведена единствено до кой какъв пост ще държи и каква квота за усвояване ще контролира, а политиките сме ги "аутсорснали" на Берлин и Брюксел.

Борисов има всички шансове да състави бързо кабинет, който без участието на ДПС ще е с тяхната негласна парламентарна подкрепа по бюджета и всички важни гласувания в 44-то НС.

Коалицията ще е стабилна, а опозицията - конструктивна.

Стабилност... Поне докато не мине председателството, когато ще се договорят и еврофондовете за следващия програмен период.

А на Борисов му се пада да е първия българин, който да председателства и домакинства Европа. На всички снимки с канцлера, Туск, Юнкер и останалите в центъра ще е той. Ще бъде световно аплодиран, най-малкото от куртоазията, която се полага на един гостоприемен домакин. Ще бъде възнаграден и с още малко еврофондове за следващия програмен период, чието договаряне ще председателства. Може дори да ни отворят вратата за еврозоната и да ни пуснат в ERMII.

Борисов влиза в нов уреден мач, този път в Шампионската лига, в който може само да бележи гол след гол. След това пак може да извика едни избори, нали?

Освен, ако всичко не се обърка...

Илия Лингорски е президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Изпълнявал е длъжностите заместник-министър на финансите, ръководител на Държавното съкровище, подуправител на МВФ за България, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Статията му е предоставена на OFFNews за публикуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови