Думите на Путин за кирилицата напомнят две вечни като българо-руската дружба опасности

Коментар на доц. Георги Лозанов по събитията от изминалата седмица

Доц. Георги Лозанов 28 май 2017 в 20:45 15020 22

Снимка БГНЕС

Доц. Георги Лозанов

Трагедията в Манчeстър от тази седмица беше наречена, разбира се, поредният терористичен удар. Определениeто „пореден”, освен че предполага неясна свързаност на ударите помежду им, издава примирение.

Поредицата се брои от 11 септември 2001 година, когато бяха струтени двете кули на Търговския център в Ню Йорк и включва и десетките последвали атаки в Европа. В началото имаше воля да се разбере какво се случва, да се открият корените на надигащия се тероризъм в глобален план, заговори се за Трета световна война. Опитите обаче врагът да бъде идентивициран и наказан с ответни военни действия само увеличиха усещането за хаос и опасност и предизвикаха бежанска вълна, която на свой ред породи трагедии и заплахи.

Днес вече за терористичните удари (дали всички са такива, е отделен въпрос) никой не смее да говори „на едро”, реакциите се свеждат до декларации, които ги осъждат, до човешка солидарност и международни помощи. Мисленето за причините катастрофира. Но и по-лошо от това...

Стигна се дотам, че либералната демокрация, като не успя по друг начин да обясни насилието срещу себе си, го обясни със себе си. Съгласи се, че сама си е виновна, защото е спазвала човешките права, защото е проявявала толерантност към малцинствата, защото е приемала търсещите убежище...

Нищо че поредният терористичен удар е във Великобритания, след като гласува за излизането си от Евпопейския съюз, който се сочи за политическото лице на виновната либерална демокрация. Нищо че далеч не бяха пощадени Турция или Русия, режимите в които пък ни най-малко не са такова лице.

Оказа се, че от онова, което тероризмът не може да ни отнеме, сме готови сами да се лишим. Политическите привърженици на подобна саморазправа от години нарастват. Вярно, по-бавно, отколкото се надяваха.

Един от тях у нас оглави и Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси – вицепремиерът Валери Симеонов. Случаят е точно лисица в кокошарник, защото той отдавна настоява в различни роли, но с една и съща националистична реторика, че България трябва да е за българите. И лесно можем да си представим как при следващото преброяване под негова опека ще стане така, че малцинствата – къде с агитация, къде с принуда – се топят. Интеграция с молив и гума в ръка.

Колкото повече спорим с изказването на Путин от тази седмица, че азбуката му е дошла от македонската земя, толкова повече влизаме в капана на двупосочното му пренебрежение – и към България, чиято историческа роля въобще не си направи труда да спомене, и към Македония, която сведе до географски ареал – все едно, че буквите като тикви растат от земята. Русията е важната, другите са подгласници, които трябва да се борят за одобрението й. Въобще, усложни им живота на путинистите у нас, които искат да минат за националисти.

Изказването му е повод да не забравяме две вечни като българо-съветската дружба опасности. Първо, че обект на руските имперски претенции са славяните и руският език е изобретен като славянски тъкмо с тази цел. Православието може да върши по-добра пропагандна работа, но и общата азбука не е за изпускане. И второ, миналото ни се прекроява по кройката на геополитическото настояще и голямата ножица днес е днес в ръката на Путин. Така че спрете да се надявате, че Америка и Европа с тяхната латиница ще ви спасят, намеква той.

Именно политическите злоупотреби с кирилицата са опасни за нейното бъдеще, а не това, че младите си пишат есемеси на латиница, както се опита да ни стресне „Жанет 45” с издаването на „Под игото” на шльокавица. За да се съхрани един език, не е достатъчно да се използва, въпросът е какво се казва на него. Така че съдбата на българския е в ръцете на писателите, на мислителите, на интелектуалците...

В този смисъл опитите, все по-успешни за съжаление, младите да бъдат отказани от хуминитарното знание, защото не може да им гарантира успешна кариера, са посегателство върху езика и културата ни. Включително и върху шанса да разберем как да се противопоставим на насилието без да се отказваме от идентичността си.

*Коментарът на доц. Лозанов е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

20

Tabadatko

29.05 2017 в 18:45

Точно лигавици е имал предвид човека ВОЛЯ=ПРОФ.БАЛК=ДЕНИС РИЗАНОВ=РЕДОРДЕД=ТРОЛ :) И е много забавно, как се преструваш, че сте няколко човека. Подаваш си реплики, отговаряш им. Много забавно, братле. Но си национален предател и по това няма спор.

10571

19

Hissarion

29.05 2017 в 12:22

Гогата съвсем е потънал в дебрите на параноята. Руската азбука била "изобретена като славянска". Което ще рече какво - че руснаците не са славяни, а са си избрали удобен език, за да завладеят славяните ли?! После каквъв е плана, Гога - ще си сменят езика на китайски ли? И как точно се надяваме Америка(?! - може би има предвид САЩ) и Европа(? - ЕС може би) да ни спасят с латиницата? Тъжна е съдбата на българския език, принуден да разчита на интелектуалци, подобни на Гогата - словесното му безсилие ръкомаха от всяко многоточие, с което завършва абзаците си; от опитите да остроумничи с клишета, неподходящи за аналогията, която иска да покаже; от оскъдния му речник.

42249

18

Denis Rizanov

29.05 2017 в 11:39

Аха-ха-хахххх!
Професоре, моите уважения към просветителските ти усилия.


"Лигавщини" се казва, тъпако, а не "лигавици".


Йончев, трябва да има допълнително стимулиране на част от участниците в този форум. Та те вършат всичко това напълно безплатно! Поне по една грамота им раздай.
Но като гледам колко подобни грешки има и в "статиите"... май ще трябва да обяснявам първо какво е това грамота.
Че то само "лигавици" са се събрали да пишат май.
:)


7506

17

Горките наши рускитутки!

Путинката им заби нож в гърба/ по неговия израз/ и те завалийките не знаят как да реагират..

Тежко!!