Експерт: САЩ и сирийските кюрди ще превземат Ракка

OFFNews 10 април 2017 в 11:04 4689 7

Америка има воля да се пребори с „Ислямска държава“. Дали има воля да приключи конфликта в цяла Сирия, не съм сигурна, заяви доц. Мира Майер, преподавател в Нов български университет, в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„Очаквам всеки момент коалицията около Съединените щати да нападне и превземе Ракка. В основата на нападението ще са 1500 американски боици, които са на терен, заедно със сирийските кюрди. Стратегията, която беше представена от военните на Тръмп, е дългосрочна, а превземането на Ракка е само част от нея. Има мерки за прекъсване на финансите към джихадистките организации, както и по-нататъшни действия на територията на Сирия“, коментира още доц. Майер.

Тя подчерта, че руският президент Владимир Путин управлява доста прагматично политиката на Русия в Сирия и няма нищо общо с химическата атака. Тя бе категорична, че това нападение, което сравни с жестоко престъпление към човечеството, е дело на сирийския президент Башар Асад. Доказано бе, че е използван зарин, както и че е било от самолетна атака, а не изтичане на газ от склад на бунтовниците, посочи тя.

Това подейства като спусък на американския президент, но неговото изказване бе, че Башар Асад пресече много червени линии, допълни още доц. Майер. Тя каза, че ще има подкрепа на Русия за политически промени в Сирия по-бързо, отколкото американската стратегия прогнозираше.

Башар Асад не си дава ясна сметка, че трябва да води по-неагресивна политика. Той не си дава сметка, че коалицията между големите сили има синхрони, но не се дава гласност, допълни доц. Мира Майер.

По думите ѝ в отношенията между Русия и САЩ има засегнато его, макар руснаците да са били предупредени за атаката час по-рано. До този момент все пак президентът Путин взимаше решенията предимно сам, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

21.04 2017 в 02:06

Мда, гоуем експерд.
После се чудим що "висшистите" ни - неграмотни.

25665

5

Victimized

10.04 2017 в 12:39

"Основни изследователски интереси в областта на: Политика и сигурност в Близкия изток, ислямизъм и тероризъм"

"Автор на книгите:
Цивилизации и религии – НБУ, София, 2015 г.
Петролът в Близкия изток – НБУ, София, 2011 г.
Ислямските движения в Близкия изток –София, 2009 г.
Политическа география на Близкия изток – НБУ, София, 2009 г.
Райхът и Холокост – НБУ, София, 2005 г.
Еврейските символи – НБУ, София, 2004 г.
Съставител и редактор на сборника „Българската общественост за расизма и антисемитизма“ – издание на НБУ от 2006 г., научен редактор на книгата на сър Мартин Гилбърт „Холокост. История на евреите по време на Втората световна война“, 2003 г. и преводач на „Праведните“ от сър Мартин Гилбърт, 2005 г.
Автор на повече от 1000 публикации в периодичния печат."

25665

4

Victimized

10.04 2017 в 12:37

"Доказано бе, че е използван зарин, както и че е било от самолетна атака, а не изтичане на газ от склад на бунтовниците, посочи тя."

Ей всичкото експерт твърди с такава увереност, че всичко било доказано, а то все още не е правено официално разследване дори. Добре, че имаме експерти, да ни казват в какво да вярваме, дори и да не съществува...

10372

2

elbarbudo

10.04 2017 в 11:58

По какво е експерт тази женица? Защото е казала куп глупости...