Младите предпочетоха лейбъристите, пенсионерите гласуваха за торите във Великобритания

OFFNews 14 юни 2017 в 14:41 3702 3

Лейбъристите са успели да привлекат младите избиратели, а консерваторите разчитат все повече на пенсионерския вот. Това сочат данните от проучване на YouGov след парламентарните избори във Великобритания. 

Проучването е проведено сред 50 000 британци над 18 години. 

Изследването сочи, че възрастта на гласоподавателите е една от разделителните линии в британската политика. Сред гласувалите за първи път - тези на 18 и 19 години, лейбъристите имат преднина от 47%. 

Консервативната партия е с 50% пред лейбъристите във възрастовата група над 70 години. 

Според проучването за всяко увеличение на възрастта на гласуващите с 10 години възможността да гласуват за торите се увеличава с около 9%. 

Данните сочат, че е много по-вероятно гласоподавателите да са дали гласа си за консерваторите, ако са над 47-годишна възраст, докато в началото на кампанията гласуващите за торите са били над 37-годишна възраст. 

Все пак остава в сила правилото, че по-възрастните хора е по-вероятно да гласуват като цяло в сравнение с по-младите. При британците над 70 години гласувалите на изборите са 84%, докато сред тези на 18 и 19 години гласувалите са 57%. 

Класата все по-малко има значение, когато се разглеждат резултатите от изборите, сочи проучването. 

Все пак при по-задълбочен поглед се вижда, че Лейбъристката партия е по-популярна сред работниците от по-нисък ранг и пенсионерите, а Консервативната - сред по-квалифицираните работници. 

Забелязва се обаче, че въпреки преливането на гласове към лейбъристите към края на кампанията, в съотношението на гласуващите в зависимост от класата няма особена разлика. 

Образованието за сметка на това играе вече по-важна роля за това дали даден гласоподавател би избрал лейбъристите или торите. 

Това беше от голямо значение и при референдума за излизане на Великобритания от ЕС. 

Оказва се, че колкото по-образовани са хората, толкова по-голяма част от тях предпочитат Лейбъристката партия. 49% от хората с висше образование са гласували за Лейбъристката партия, а 32% - за торите. При хората с най-ниска степен на образование надделяват предпочитанията за консерваторите - 55% са гласували за партията на Тереза Мей, а 33% - за лейбъристите. 

Проучването сочи, че полът не е от особено значение за избора между лейбъристите и торите. При жените гласовете за консерваторите и лейбъристите са поравно - по 43%. При мъжете с малко надделяват гласувалите за консерваторите - 45% на 39%. 

Заради разделението при избирателите за торите и лейбъристите по възраст, не е изненадващо, че пенсионерите са предпочели партията на Тереза Мей, а студентите - партията на Джеръми Корбин. 

63% от пенсионерите са гласували за Консервативната партия, а 24% за Лейбърстката. При останалите - работещи на пълно работно време, работещи почасово, безработни и студенти, надделяват гласовете за лейбъристите, като при студентите партията на Корбин печели пред торите с 64% на 19%. 

YouGov отбелязва още разлики при гласоподавателите в зависимост от предпочитаните от тях вестници. 

Проучването сочи, че пролейбърсткия "Гардиън" е предпочитан от гласувалите за партията на Корбин (73% срещу едва 8% за консерваторите). Близко до това е съотношението между гласувалите сред почитателите на "Индипендънт" (66% срещу 15%). Гласувалите за торите надделяват сред почитателите на "Таймс", "Сън", "Дейли Мейл", "Експрес" и "Телеграф". Цели 79% от почитателите на последното издание са гласували за консерваторите, а 12% - за лейбъристите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови