Тилърсън в Москва - като се ненавидиме, барем да се видиме

Илия Лингорски 14 април 2017 в 09:25 7044 3

"Като се ненавидиме, барем да се видиме"
Радой Ралин, "Люти чушки"

Както вече многократно писах и коментирах, визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва няма да произведе сензационни или други новини. Единствената новина е, че руският президент Владимир Путин също се срещна очи в очи с държавния секретар на САЩ, въпреки хладната атмосфера. Предварително среща между Путин и Тилърсън не беше уговорена.

Позицията на Тилерсън е от позиция на силата - твърда, но уважителна и прагматична, сдържана, без показване на картите, отворена към изслушване, с по-малко реторика. Зад думите му стоят най-мощните и големи имономика, военен бюджет и въоръжени сили.

Позицията на руската страна - насочена да изглежда силна пред собствената си публика, по-недоволстваща, по-малко прагматична и уважителна, с повече реторика, но с готовност каналите за директна комуникация да се държат отворени. Русия има силна и голяма сухопътна армия, но твърде слаба и зависима от политиката на САЩ ресурсна икономика.

Предстои нова фаза на продължителен обмен между дипломатическите апарати, за което руската страна показва повече готовност от американската.

Дипломацията на САЩ е основана на принципа на моркова и тоягата. Тилерсън има в ръцете си много "моркови", но няма защо да бърза да слага нищо на тезгяха, преди да се подготви и поразчисти тезгях. По-принцип САЩ нямат съществени икономически интереси, свързани или зависещи от Русия.

А тояга, голяма като тази на Федералния резерв има само Федералния резерв. И тази тояга ще се раздвижва според това колко бързо Матис и компания получават нови чекове от Конгреса за новите си тояги по въздух, суша и море, и на околоземна орбита, каквито тояги също така никой друг няма, нито има с какво или откъде да си купи.

Ако търсим хубава конспиративна теория за последните събития в Сирия и зад кулисите на дипломатическия театър между Вашингтон и Москва, петролът винаги е обичайния заподозрян. За Москва най-важното и спасителното са високи цени на петрола. За някои кръгове в САЩ това също може да представлява интересна и доходоносна стратегическа опция. Ескалация на напрежението в Близкия изток, водеща до въвличане на Иран и затваряне на Ормузкия пролив е единственият сценарий за изкуствено повишаване на цените на петрола, от което износителите в Близкия изток не биха могли да се възползват, за разлика от Русия и САЩ. Капиталовата основа на саудитските и други големи петролни компании в Залива би се сринала, което пък би ги направило лесна плячка за придобиване и контрол от страна на истинските гиганти. За подобен конспиративен сценарий едно изостряне на позициите между Москва и Вашингтон би сработило. Но това е само конспиративна теория.

Още преди и веднага след избирането на Тръмп коментирах многократно, че подобно на Рейгъновата, новата администрация във Вашингтон ще е възможно най-лошата новина за Кремъл и президента Путин. Особено ако демонстрират позитивно отношение и без в това да има нищо лично. "It's the economy, stupid!"

Засега по-важно остава не какво Тилерсън е казал, а какво не казва...


Авторът е председател на Европейския институт за стратегии и анализи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8921

3

Svetoslav Dimov

16.04 2017 в 22:15

Представителят на "избрания" народ, както обикновено, заема гювендийска позиция (гювендия - лека жена съпровождаща войската).

23293

2

Стефан

14.04 2017 в 13:59

Че кво, достатъчно наивен, и от това смешен анализ:)
Аз не чух в никои новини нито кой какво е, нито какво не е казал. А работата е много по-проста.
Трамп и Тилерсън в политиката не са никои, не са даже новобранци, и значи не умеят нищо. Те са просто бизнесмени, от големите акули, това очевидно го умеят, и значи използват методите които познават. Скачат с крясъци и истерии на конкурента, реват, показват зъби и нокти, дуят се и плашат. Колкото време е прието в конкретния бранш. Като боксьорите, когато излизат на ринга. После внезапно млъкват, подвиват опашка, клякат, и започват да вадят къде по-скромни папки и мераци. А тия очевидно не си и представят какво могат държавите, как го правят, и колко то е повече и по-страшно, и от най-тлъстия и богат бизнес. Особено гигантските ядрени държави.
В Кремъл някой се е посмял.