Вижте кои училища се представиха най-добре на матурите за 12 клас

Владимир Йончев 14 юни 2017 в 21:09 43199 1

Учениците от Първа немска гимназия са се представили най-добре на матурата по български език и литература за 12 клас тази година. Техният среден успех е 5,66, сочат данните от анализа на Министерството на образованието, който беше оповестен днес.

На второ място с еднакъв резултат са Втора немска гимназия и Испанската гимназия с бал 5,59.

На трето място е Класическата гимназия с успех 5,53.

Нататък в класирането следват Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, Американският колеж и СМГ.

Доста по-различни са резултатите от втория държавен зрелостен изпит. На него най-добре са се представили възпитаниците на Американския колеж, следвани от Първа английска гимназия и частната гимназия "Златарски" в столицата.

Ето и таблицата на училищата в Топ 10 за втория държавен зрелостен изпит:

Резултатите от втория изпит са чувствително по-добри, отколкото на изпит по литература, но това е устойчива тенденция, която се повтаря всяка година.

Най-високите оценки са на изпита по Италиански език. Най-ниските са по на изпита по география и икономика.

Момичетата са изкарали чувствително по-високи оценки от момчетата по почти всички предмети. Доста изненадващо е, че най-голямата разлика в по физика, която в предразсъдъците ни е по-скоро мъжка област. Там момичетата бият момчетата с 82 стотни.

Само в 3 предмета момчетата са се представили по-добре. Това са химия, испански и руски език, а по математика резултатите са абсолютно равни.

София-град категорично и с голяма преднина е областта с най-много точки на матурите. На второ място е представящият се традиционно добре Смолян, трета е Варна.

В дъното както винаги е Кърджали. Традиционно най-слабите резултати по български са в области със смесено население, но тази година изглежда има разчупване на тази закономерност. Сливен се е представил с цели 8 точки и половина по-добре от Ямбол, а Търговище изпреварва София-област.

Целия анализ на МОН можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

14.06 2017 в 22:17

Ох, ама много е хубаво да си откриеш собственото училище нейде из топ пет в такива таблички :)
Поздравления, че се задържа нивото и след толкова години!