Добрата година на Стоян и Деси Георгиеви

...или как един от авторите на книгата отслабна с 50 килограма, докато се хранеше с рецептите в нея...

Венци Мицов 23 ноември 2022 в 13:05 3904 0

Добра година

Снимка Стоян Георгиев

Добра година

Ще ви задам няколко последователни въпроса. А вие си отговорете сами, но все пак се огледайте около себе си - да си говориш сам не винаги се приема добре от обществото.

Започвам с въпрос номер едно - беше ли 2022 добра година за вас?

Да, да, знам, че веднага ще ме засипете с какви ли не отговори - ти луд ли си бе, таман свърши пандемията и започна война, освен това нямаме правителство, освен това...

Знам, прави сте, но, мамка му, огледайте се - живеем във време, в което, концентрирани в негативните новини, загубихме усет за красивото.

За уюта.

Има един термин в съвременната кулинария - "комфортна кухня". Това е кухнята, която ви дава топлината на домашната кухня. На гозбите, които сме похапвали, докато навън например вали сняг.

Именно толкова комфортно се чувствам аз, гледайки една нова кулинарна книга, която носи името "Добра година".

Добрата година на фууд стилиста и готвач Десислава Георгиева и на кулинарния фотограф и готвач Стоян Георгиев е заключена в тази книга.

Изданието включва близо 150 рецепти, вдъхновени от качествените сезонни продукти с техните характер и особености. Всяко от ястията в книгата е базирано на интересен зеленчук, плод или протеин, които са в най-добрата си кулинарна форма.

Според авторите “Добра година” е плод на желанието им да създадат готварска книга, в която да обхванат всички сезони.

Впрочем, казват, че човек яде не само с уста, но и с очи. По някакъв начин това напомня и на слушането на музика - към днешна дата визията продава звука и това, както се казва, го знае всяко хлапе.

Именно тук "Добра година" ще ви накара да се заинтригувате от всяка една рецепта, защото фотографиите в книгата ("Добра година" можете да намерите тук) са наистина впечатляващи.

Ако някой от вас някога ме е виждал на живо, сигурно е предположил по характерната ми рубенсова фигура, че кулинарията е сред хобитата ми. Именно на това, ще кажете вие, се дължи фактът, че жълтите павета в столицата стенат, когато мина оттам...

Впрочем, имате много здраве. Веднага ви давам за пример един от авторите на книгата - Стоян. Той направи следното - започна да се храни с качествени продукти и свали над 50 килограма за последната година, хапвайки именно нещата, които се намират в новата кулинарна книга.

Преди година и нещо писахме за предишната книга на Стоян и Деси - "Готви умно".

Ето какво казаха те тогава:

Стоян: "Обществото ни е толкова болно - при това във всички отношения - именно заради храната. Според мен оттам тръгва всичко." 

Деси: "Идеята ни е, когато се храниш, да хапнеш нещо, за което утре да се сетиш и да кажеш - еха, какво ядох снощи. А не просто да се натъпчеш."

А ето какво казват днес двамата автори

"През последните години културата на хранене в България се подобри значително и до голяма степен следва тенденциите в развития свят, въпреки всички превратности. Надяваме се “Добра година”, и като цяло книгите ни, да бъдат нашият скромен принос в тази посока”, споделя Стоян. “Направихме всичко възможно книгата да демонстрира вярата ни, че готвенето е нещо, което трябва да носи споделена радост”, допълва Деси.

Интересен е методът, по който работят семейство Георгиеви. Преди да бъде записана, всяка от рецептите в "Добра година" е многократно сготвяна и усъвършенствана в тяхното кулинарно студио.

Всяка от фотографиите към рецептите запечатва действително сготвено, според рецептата във финалния ѝ вид, и след това дегустирано ястие (готвене-фотография-дегустация). В резултат, с "Добра година", любителите на кулинарията имат досег до рядко срещана комбинация от кулинарно познание и естетика.

Та какво казвате, годината не била добра?

Добре де, а ние добри ли бяхме?

Казват, че ти си това, което ядеш. Чудя се какво ли ядат диктаторите (Путин няма да питам какво яде, не ми е интересно), но знам, че ако се храниш с рецептите от "Добра година", няма как да си лош човек.

А аз мисля да се взема в ръце и да последвам примерът на Стоян, който през последната година свали огромно количество килограми без да направи компромис с хубавата храна (и вино, ама аз вино не пия, знам, че сега ще ме анатемосате)...

Добра ли беше годината за вас?

Я стига, идват празници, а после нова година. А с нея - нови надежди.

Наздраве и да ви е сладко!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови