Суровите петминутни спагети на Яна за горещите летни дни

Елица Калоянова 09 август 2017 в 13:39 59620 1

Снимка Николета Петрова

Яна Данаилова е специалист по здравословно хранене, преподавател по йога и работи активно в посока популяризиране на здравословния начин на живот и подобряване на хранителните навици на хората за повишаване на здравословния статус на обществото.

Представяме ви нейните сурови и вкусни петминутни спагети, които са перфектното ястие за горещото лято.

Време за приготвяне: 5 мин.

Порции: 1

Този вариант сурови спагети е изключително бърз за приготвяне. Добавянето на орехите придава прекрасна текстура. Можем да ги сервираме със свежа зелена салата и така да си приготвим едно прекрасно ястие.

Съставки за соса:
-1/2 чаша ситно нарязани (накълцани ) свежи, зрели домати
-1/2 чаша сушени домати (ситно нарязани / накълцани и предварително накиснати в зехтин)
-1/3 чаша орехи
-1/4 чаена лъжица сол

Съставки за спагетите:

-1 тиквичка

Начин на приготвяне:

1. Поставяте двата вида домати и солта в чопър. Разбивате за кратко до получаване на смес. (Не е нужно да разбивате изцяло. Хубаво е да оставите сместа на малки буци.) 5 секунди разбиване са напълно достатъчни.

2. Добавяте орехите и разбивате отново за кратко време, около 8 секунди. Целта е да запазите орехите като текстура, наподобяваща говеждо месо.

3. Обелете тиквичката.

4. След това използвате спиралайзер (форма за нарязване на зеленчуци на тънки резени), за да оформите тиквичките под формата на спагети.

5. Прибавяте соса върху спагети и поднасяте с любов.

Не прибавяйте соса към спагетите, докато не сте готови за консумация, защото сосът ще ги овлажни много, ако е добавен прекалено рано.

За да станат вкусни спагетите, използвайте сушени домати, които вече са били накиснати в кокосово масло (или зехтин) за известен период от време. Ако използвате сушени домати без малко мазнина, сосът няма да се разбие добре.

Тази рецепта:

• има много ниско съдържание на въглехидрати.
• има ниско съдържание на калории.
• тя е невероятен източник на витамин С.
• отличен източник на витамин В6.
• добър източник на протеини, диетични фибри и желязо.
• тя е забележителен източник на калций и витамин А.

В своята практика Яна проповядва тезата на Хипократ: “И нека храната бъде наше лекарство и лекарството наша храна”. Тя дълбоко вярва в целебната сила на храната като средство да съхраним своето здраве, жизненост, тонус, енергия, да забавим процесите на стареене и да си гарантираме дълголетие и качество на живот. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови