Времето ще бъде тараторено

OFFNews 25 август 2018 в 07:49 5116 0

В дните, в които термометрите показват високи градуси, всеки търси начин да избяга от жегата. Разбира се, най-доброто решение на проблема е морето, но не всеки има възможност да го направи. Затова една ледена напитка или студена супа връща желанието за живот.

Испанците си имат гаспачо, ние - таратор, руснаците - "окрошка". Древните вавилонци си приготвяли пък таратор с пъдпъдъчени яйца. Сирийците до ден днешен са фенове на таратора с жито. Суданците си имат студена супа от полезното цвекло. Това е древна рецепта запазена от нубийците. Според някои легенди дори тараторът с жито, който се приготвя в Сирия, е измислен в древна Нубия. Зад океана аржентинците се разхлаждат с таратор с тиквички и авокадо, а неаполитанците - с марули и орехи.

Оказва се, че няма народ по света, който да не приготвя таратора по всевъзможен начин, който фантазията едва ли би могла да побере.

В Грузия правят невероятно вкусен таратор, но не с кисело, а със студено прясно мляко и елда. До чинията се сервира малка купичка с безумно лютата грузинска подправка "аджика".

Противно на разпространеното мнение, тараторът не е уникално българско "изобретение", а по-скоро световно, това не пречи да е любимата студена супа на всеки българин. При условие, че на пазара има всички зеленчуци, защо пък да не разнообразим традиционната българска рецепта с тази на различните народи. Ефектът е същият - много вкусно и разхлаждащо!

Ядете аржентински таратор и си представяйте, че сте на брега на Атлантическия океан. Сърбайте руска "окрошка" и си представяйте, че сте на брега на Москва река. Окрошка е много популярна руска студена супа, наподобяваща нашенския таратор, но с доста по-богато съдържание. Съществуват 23 рецепти за приготвянето й. Името произлиза от глагола "крошить", което означава натрошаване на малки парчета. В класическия вариант супата е микс от свежи зеленчуци (краставици, зелен лук, репички), варени картофи и яйца, шунка (сух салам или сухо месо) и квас. Алтернативните варианти могат да се направят с друга течност вместо квас (кефир, суроватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и др.), както и да се приготви с червено цвекло. Съставките се нарязват на малки кубчета и се заливат с квас преди консумация. Въпреки че съставките са подобни на тези в руската салата, вкусът на окрошката е много по-различен от този на салатата. Окрошката се смята идеална за лятото, тъй като е освежаваща и ободряваща. Може да се яде и с млечна сметана или горчица.

Ако решите да похапнете судански розов таратор от цвекло си представете, че сте под сянката на огромно бананово листо на брега на Нил. Ако се спрете на вавилонския или сирийски таратор вероятно ще си представите, че го хапвате под някоя палма на брега на древните реки Тигър и Ефрат, а пред вас величествено се извисява Вавилонската кула. В изброените страни тараторът се яде целогодишно, тъй като там по-голямата част от годината е горещо. Изключение прави Русия, но и там прословутата "окрошка" се сърба по всяко време, независимо дали навън е плюс или минус тридесет. Лятото все пак е сезонът, в който тараторът е предпочитана храна на трапезата ни.

Възможностите да го направим са разнообразни. Ако сте почитатели на студените супи и сте склонни да експериментирате можете да пробвате и студената испанска доматена супа гаспачо, студената крем супа от тиквички и авокадо, или пък ексцентричната розова студена супа от червено цвекло, която може да бъде наречена и таратор с червено цвекло. Всички тези студени супи са много лесни и бързи за приготвяне, но са нетипични за българската кухня. Въпреки това биха могли да намерят почитатели, тъй като са много освежаващи и подходящи за горещите летни дни и са напълно приложими и у нас.
За Сирийския таратор с жито са необходими следните продукти: 1 кг жито, 5 кофички кисело мляко,1 с.л. зехтин, 3-4 големи скилидки чесън,1 с.л. кимион,100 гр смлени орехи, сол, магданоз, копър. Начин на приготвяне: Житото се сварява. Киселото мляко се разбива добре в дълбок съд или тенджера, подправя се с пресования чесън, добавят се зехтин, кимион и сол. Копърът и магданозът се нарязват на много ситно. Сипват се със смлените орехи. Прибавя се житото и се обърква добре. Желателно е да престои няколко часа в хладилник. Поднася се студен с украса от стрък магданоз.

Таратор по асирийски, по вавилонски с пъдпъдъчени яйца /Древна асирийска рецепта/. Необходими продукти: 500 г кисело мляко, 1 бр. краставица, 2 с.л. зехтин, 6-10 бр. твърдо сварени яйца от пъдпъдък, розова хималайска сол,1 с.л. кимион, магданоз, копър. Начин на приготвяне: Млякото се разбива, прибавя се ситно нарязаната краставица, зехтинът, пъдпъдъчените твърдо сварени яйца. Овкусява се със сол и кимион, може да се разреди с чаша студена вода. Поднася се със ситно нарязан магданоз.

Руски таратор - окрошка (за две порции): 1/2 краставица /2-3 корнишона, 4-6 репички, 2 стръка зелен лук, 5 стръка копър, 4-5 твърдо сварени яйца, 150 г хамбургски салам, шунка, варено или печено месо, 350 мл студен квас, кефир, айрян. За подправяне: 1/2 ч.л. люта горчица, хрян на вкус, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар,1 ч.л. олио, 2-3 с.л. квас, кефир, айрян. Всичко се смесва. Краставицата и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лукът - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва (ако е много наситнено, жълтъкът се смесва с кваса и това прави окрошката мътна). Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии. Салатоподобната смес се залива с квас или кисело мляко или кефир и се овкусява със сместа за подправяне. Поднася се веднага, като се подправя със сметана. Много домакини допълват рецептата с варени картофи.

Таратор по аржентински с тиквички и авокадо. Необходими продукти: 1 бр. голяма тиквичка, 2 бр. авокадо, 400-500 г кисело мляко, 5-6 скилидки чесън, 1-2 с.л. зехтин, 1 връзка пресен копър, 150 гр смлени орехи, сол. Начин на приготвяне: Тиквичката се настъргва на ренде заедно с кората. Авокадото се обелва и се нарязва на ситни кубчета. Към тях се прибавят счуканият с щипка сол чесън и смлените орехи. Прибавя се зехтинът и ситно нарязаният копър. Добавя се киселото мляко, което по желание може да се разреди с малко вода. Разбърква се добре и се оставя в хладилника да се охлади. Може да се поднесе в чаши с кубчета лед.

Таратор с марули по неаполитански. Необходими продукти: 1 бр. маруля, 400 г кисело мляко, 1-2 с.л. счукани орехови ядки, 2 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, сол. Начин на приготвяне: Марулята се измива. Сърцевината се нарязва на тънки ивици. Слага се млякото, разбито с вода. Прибавя се счуканият чесън, орехи и олио. Поръсва се със ситно нарязан копър.
Розов таратор по судански. Необходими продукти: 600 г кисело мляко, 400 г краставица, 200 г червено цвекло, 2 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, хималайска сол, копър, 1 с.л. тахан. Начин на приготвяне: Червеното цвекло се сварява до омекване и се пасира. Киселото мляко се разбива, прибавят се 300 мл вода и червеното цвекло. Краставиците се настъргват и се прибавят към сместа. Прибавят се пресованият чесън и нарязаният копър. Подправя се с хималайска сол и разбитият в зехтина тахан.
Спаначен таратор в блендер. Необходими продукти: 400 мл кисело мляко, 400 мл вода, 1 бр. краставица, 4 стръка пресен чесън, 200 г спанак, 1 ч.л. сол, копър. Начин на приготвяне: Краставицата се рендосва в подходяща купа. В блендера се слага нарязан на едро спанак и чесън, добавят се киселото мляко и водата и се разбиват. Излива се при краставицата, добавят се сол и копър.

Таратор с магданоз по селски. Необходими продукти: 2 бр. краставици (300 г), 1 стрък зелен чесън, 1/2 връзка магданоз, 400 г кисело мляко, 2 с.л. зехтин, сол. Начин на приготвяне: Чесънът и магданозът се нарязват на ситно и се счукват. Посоляват се и се разбъркват със зехтина. Краставиците се обелват и се настъргват на едро. Прибавят се към чесъна и се разбъркват. Млякото се разбива с 200 мл вода и се разбърква с краставиците. Поднася се изстуден със стръкче магданоз.

Зимен таратор с праз. Необходими продукти: 2 стръка праз, 800 г кисело мляко, 50 мл зехтин, копър, орехи, чесън, сол. Начин на приготвяне: Празът се нарязва на много тънки лентички, задушава се до омекване в олиото и малко вода, сол и се отцежда. Добавя се разбитото кисело мляко със студена вода. Тараторът се поръсва с нарязания на ситно копър, добавят се пресованият чесън и смлените орехи.

Летен таратор с мляко от лимец и тиквичка - БИО. Продукти: покълнал лимец; тиквичка; био краставица, 2-3 супени лъжици маслинова паста; половин лимон; копър; 3 скилидки чесън. Приготвяне: Обелете лимона. Нарежете тиквичката на едри парчета. Сложете лимона, тиквичката, чесъна, маслиновата паста и лимеца в блендер. Смелете продуктите добре до получаването на млякото с фина консистенция. В зависимост от предпочитанията, може да се разреди с малко вода. Нарязват се краставицата и копъра. Смесете всичко и разбъркайте. Насипете в купички, украсете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови