100 години от рождението на Леда Милева в Столична библиотека

OFFNews 05 февруари 2020 в 07:28 2656 0

Столична библиотека заедно с Държавна агенция „Архиви“, Българския П.Е.Н. център, Съюза на българските писатели, Международната фондация „Гео Милев“ и издателство „Захари Стоянов“ организират Паметна вечер, посветена на стогодишнината на Леда Милева, която ще се проведе на 5 февруари 2020 г. от 18.00 часа в Американския център на библиотеката.

На този ден се навършват 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева. Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ (1966-1970), Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.„ Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата…..Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях.“ , споделя Леда Милева.

Свои спомени за голямата поетеса ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф.Михаил Неделчев, родственици на Леда Милева .

Държавна агенция „Архиви" ще представи документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика: оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години (февруари 1929) като „Зимен сън” и др. Ще бъде прожектиран документален филм за Леда Милева на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.

На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дългогодишен приятел на малките читатели на Столична библиотека и нейния екип.

Изложбата „Детският свят на Леда Милева” представя едни от първите стихотворения на Леда Милева, публикувани в периода 1940-1947 г. в детските списания: „Първи стъпки”, „Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”. Интерес представлява детската поредица „Мирчо и Немирчо”, която започва да излиза в сп. „Първи стъпки” през 1940 г. С „Мирчо и Немирчо“ е поставено началото на българските комиксови герои като илюстрациите към стиховете са на известните художници Никола Тузсузов, Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова. В изложбата са показани първите стихосбирки на Леда Милева: „Заю на разходка” (1946) ,„Няма време” (1949) и някои от последните като „Кънки на колелца”, представена в Столична библиотека от писателката по повод нейната 90-годишнина през 2010 г., както и фотоси от срещите на поетесата в библиотеката в периода 2000-2010 г. и нейните послания към малките читатели.

В богатата програма на Дните на Леда Милева са включени интересни инициативи и арт ателиета за деца, посветени на творчеството на голямата детска писателка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови