'120 удара в минута' e големият победител на наградите 'Сезар'

OFFNews 03 март 2018 в 12:08 3316 0

Френската Академия за филмово изкуство раздаде снощи в Париж наградите "Сезар" за 43-и път, предадоха информационните агенции.

Драмата "120 удара в минута" на режисьора Робен Кампийо спечели шест награди "Сезар", включително за най-добър филм и най-добър сценарий. Лентата се фокусира върху група активисти в Париж през 90-те години в разгара на епидемия от СПИН. "120 удара в минута" спечели също Голямата награда на кинофестивала в Кан през 2017 г.

"Нелюбов" на руския режисьор Андрей Звягинцев за двойка, преживяваща тежък развод, когато детето им изчезва, получи награда за най-добър чуждестранен филм. 54-годишният Звягинцев не присъства на церемонията, за да получи наградата. "Нелюбов" спечели наградата на журито в Кан миналата година и е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.

Наградата за най-добър режисьор взе Албер Дюпонтел за неговата трагикомедия "Ще се видим там горе", базирана на отличената с "Гонкур" книга на Пиер Льометр.

Жана Балибар спечели наградата за най-добра актриса за ролята си в "Барбара", а Суон Арло - за най-добър актьор за ролята на млад фермер в "Кърваво мляко".

Испанката Пенелопе Крус спечели почетна награда "Сезар" за постижения в киното.

Наградите "Сезар" се връчват от френската филмова академия от 1976 г. и са наречени на автора на статуетката - скулптора-авангардист Сезар Балдачини, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови