150 автори от 44 държави ще излагат творби на Габровското биенале

ОFFNews 07 май 2019 в 13:31 2385 0

На 9 май от 18:30 часа организаторите на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството ще представят изложбите, влизащи в рамките на тазгодишното Биенале в Генератор /бул. Черни връх 47, източен вход, Бизнес център Витоша/ в София.  

По темата "Измерения на публичното" артисти от цял свят предложиха своите ръбати интерпретации  свързани с публично пространство, публично изкуство, обществен дебат, обществени медии, обществена сигурност и други работи с обществено измерение.  

На 17 май официално ще бъдат открити изложбите в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Гостите на събитието в столицата ще научат  повече и за развитието на едно от най-дългогодишните биеналета в България, както и за новостите, свързани с изложбите и събитията, които се провеждат в Музея. Присъстващите ще могат да закупят и любимите габровски сувенири от поп-ъп магазина. Изложбите продължават до 30 септември 2019.

В представянето ще се включат както екип от Музея на хумора и сатирата, така и Антон Стайков и Чавдар Николов – българските представители в международното жури на конкурса. Публиката ще се срещне и с младата художничка Невена Екимова, автор на изложбата „Град Градина“ – първата изложба създадена специално за деца в рамките на голямо биенале.

24. Габровско биенале се организира от Музей на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерство на културата. Партньори са Испанският културен институт и Италианският културен институт. Подкрепата за изложбата „Град Градина“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. 

Темата Измерения на публичното вдъхнови за участие 649 автори от 69 държави от всички краища на света, които изпратиха за участие 1 212 творби. От тях международното жури одобри 150 автора със 182 творби, който ще могат да се видят в изложбите.

Членовете на журито на Габровско биенале са емблематични имена в сферата на карикатурата и съвременното изкуство. 

Марилена Нарди преподава в Академията за изящни изкуства във Венеция. Сред повече от 50-те ѝ награди за карикатура се нареждат Първа награда от World Press Freedom Cartoon (2011) и наградата Forte dei Marmi за политическа сатира (2013). През 2018 е първата жена в 13-те издания на конкурса World Press Cartoon, удостоена с Голямата награда. Рисува за Diario, притурките на Corriere della Sera, за Gente Money, Borsa&Finanza, и други периодични издания.
Чавдар Николов e редакционен карикатурист, автор на анимирани карикатури за телевизионните канали  БНТ, Нова ТВ и БТВ. Съосновател и редактор е на сатиричния вестник Прас-прес. Два пъти е удостояван с Голямата награда за карикатура на Съюза на българските художници. Има две отличия от Наградата за политическа карикатура на Обединените нации (Ню Йорк).

Мартин Роусън е британски редакционен карикатурист и писател. Характеризира работата си като "визуална журналистика". Карикатурите му често се появяват в The Guardian, Time Out, Daily Mirror, Index on Censorship, The New Statesman, The Observer, Morning Star и много други. Той е председател на Асоциацията на британските карикатуристи и член на борда на Лондонския музей за карикатура.

Берта Зихел започва кариерата си в Ню Йорк, където курира изложби за Биеналето в Сао Пауло (1983 и 1985) и раздел Aperto на Венецианското биенале (1993), както и изложби и програми за Whitney Museum, Art in General, Newark Museum, Sculpture Center. През 2000 се премества в Мадрид като директор на Отдела за медийни изкуства в Музея Рейна София. Курира медийни проекти  за Сюзън Лейси, Флуксус Филмс, Ивон Райнър, Майкъл Сноу.

Васъф Кортун е носител на Наградата за кураторски постижения на Колежа Бард. Учредява и ръководи институции като Центъра за съвременно изкуство Platform Garanti в Истанбул и Музея към Центъра за кураторски изследвания в Колежа Бард. Курира биеналета, между които Биеналето в Тайпей (2008), съвместно с Ман Рей Хсю и Истанбулското биенале (2005), съвместно с Чарлс Еше. Участва в журита за наградите Търнър, Веласкес, Белведере; журира биеналета във Венеция, Гуанджоу, Periferic и Биеналето на графичните изкуства в Любляна.

Антон Стайков е съучредител на секция Комикс в Съюза на българските художници. Куратор е на международната изложба Sofia Comics Expo, 2014 и Първата национална изложба на българския комикс, 2013. Автор е на пионерските издания Кратка история на българския комикс (Награда Хр. Г. Данов) и Българският буквар. 200 години в първи клас (Награда Златен Лъв на Асоциация Българска книга). Заместник председател е на Съюза на българските художници.
 
Подробности по програмата и разнообразни новини за 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството и информация за Музея може да следите на: https://biennial.humorhouse.bg  и във фейсбук страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови