22 български филма ще гледаме на София филм фест

OFFNews 13 февруари 2018 в 15:51 4620 0

Цели 22 български филма ще гледаме на тазгодишното издание на София филм фест.

22-рият София филм фест се ще бъде открит на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio, Vienna, отличен в Кан като проект с престижната награда „Кшищоф Кешловски“, „Áга“ ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале 2018. 

В Международния конкурс са включени „3/4“ (2017), България-Германия, на Илиян Метев и „Радиограмофон“ („Radiogram”, 2017), България-Полша, на Рузие Хасанова.

Световна премиера в програмата на фестивала ще има филмът „8'19", състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев. 

Детският филм „Смартфонът беглец“ на Максим Генчев също ще бъде със световна премиера по време на фестивала.

Със софийски премиери пред фестивалната публика ще бъдат представени „Моторът“ на Валентин Гошев и „Малко късмет за по-късно“ на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков.

С прожекции във фестивалната програма ще бъдат представени и 15 игрални филми, които вече имаха своите премиери на голям екран в София и България. Това са: „Посоки“ на Стефан Командарев, „Кораб в стая“ на Любомир Младенов, „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги, „12 А“ на Магдалена Ралчева, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Бензин“ на Асен Блатечки и Катерина Горанова, „Лили рибката“ на Ясен Григоров, „Секс академия – мъже“ на Георги Костов, „Трансгресия“ на Вал Тодоров, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, „Воевода“ на Зорница София, „Привличане“ на Мартин Макариев.

„Бандит“ на Оги Стоилов/Август Кинг е в основната програма/извън конкурса, а „Възвишение“ на Виктор Божилов и „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков са и в Балканския конкурс.

Документалните премиери в програмата на фестивала включват 11 български филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови