4 дни до крайния срок за кандидатстване за Jameson Short Film Award

ОFFNews 06 януари 2017 в 18:10 4855 0

Имате още 4 дни, за да подадете филма си за участие в конкурса Jameson Short Film Award. Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey очакват филмите, които отговарят на условията за участие, да кандидатстват за приза от € 6 000 най-късно до 10 януари 2017 г. 

В началото на февруари ще бъдат обявяни 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на 21-ия София Филм Фест ще посочи победителя. Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 януари 2016 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието.

Селекционната комисия за Jameson Short Film Award за 2017 година включва:

Александър Станишев – оператор, във филмографията му са „Маймуна” (р. Димитър Коцев – Шошо), „Вяра, любов и уиски” (р. Кристина Николова), „Аварийно кацане” (р. Кристина Грозева и Петър Вълчанов), „Сега и завинаги” (р. Драгомир Шолев), телевизионните „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Хъшове” и др.; „Най-много харесвам да снимам филми. Все пак заради филмите, с които съм израстнал, се захванах с тази работа. За мен киното е изкуство и бягство от реалността и ми харесва идеята, че аз мога да бъда част от това бягство и че мога да накарам някой да се замисли или разчувства.”

Анастас Пунев – кинокритик, завършил право, вярва в разбирането като метод и цел. „Специалното на фестивали като Венецианския е, че виждаш раждането на един филм. Това е като някаква хирургическа маса, на която се прави дисекция на филма и можеш да разбереш как ще се развие животът му нататък. ...Трябва да бъдем абсолютно субективни, защото това е най-важното за оценката на един филм.”

Иван Бърнев – актьор, завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1996, работи в екипите на Младежкия театър, Сатиричния театър, Театъра на армията, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов”; във филмографията му e номинираният за „Златна Мечка” и носител на наградата на FIPRESCI на Берлинале 2007 „Обслужвал съм английския крал” (Obsluhoval jsem anglického krále) на Иржи Менцел, а също и „Лист отбрулен” (р. Светослав Овчаров), „Лейди Зи” (р. Георги Дюлгеров), „Козелът” (р. Георги Дюлгеров), „Зад кадър” (р. Светослав Овчаров), „Стъпки в пясъка” (р. Ивайло Христов), „Буферна зона” (р. Георги Дюлгеров), „Урок” (р. Кристина Грозева и Петър Вълчанов), „Аз самият нямам план за живота си, но очевидно животът има план за мен, и то много интересен. Доволен съм на това, което ми се предлага. Благодарен човек съм.”

Кристина Грозева – режисьор, с пълнометражния си дебют „Урок” заедно с Петър Вълчанов печелят наградата Kutxa за най-добър млад режисьор в Сан Себастиан, Специална награда на журито в Токио, голямата награда в конкурсната програма за първи и втори филми във Варшава, наградата „Бронзов Александър” и приза за най-добър сценарий в Солун, голямата награда „София – град на киното”, наградата на публиката и наградата за най-добър филм на 19-ия София Филм Фест, наградата за режисура на фестивала в Клуж, наградата за дебют в Гьотеборг; с втория си филм „Слава” двамата продължават да събират овации и награди от международните филмови форуми; „Адски важно е да работиш със съмишленици и да имаш творческа свобода, затова сме принудени да сме си и продуценти... Общо взето, животът е най-добрият сценарист, както ни учи Георги Дюлгеров...”

Тома Вашаров - режисьор, носител на наградата JAMESON за 2016 година; завършва филмова и ТВ режисура през 2004, режисьор е на няколко късометражни филми, носители на национални и международни отличия; неговият филм „Целувката” е видян от повече от 13 млн. потребители в Youtube; като режисьор по монтажа е работил по пълнометражните филми „Потъването на Созопол”, „Каръци”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” и др. „Киното ме избра мен – не съм го избирал аз. Искам да съм доволен от филмите, които правя – много рядко ми се случва. Най-трудното нещо за мен е да се преборя със себе си...”

Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в сайта на София Филм Фест. Филмите се подават онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови