5 лесни стъпки да научите детето си на чужд език у дома

OFFNews 14 февруари 2020 в 15:44 2066 0

Езиците са богатство. Те са ключ към една различна култура, начин на възприемане на света и безброй възможности за успех и живот. Ето защо все повече родители търсят начини да помогнат на децата си в изучаването на чужд език, споделят професионалистите от Funday – занимания по чужд език, чиято цел е да помогнат на децата да добият повече увереност, изучавайки английски език. Как може да стане това в домашни условия? – ето няколко практични и лесни за осъществяване идеи.

5 основни стъпки за учене на чужд език у дома

За да усвои добре един език вашето дете, освен заниманията в училище, в група, на курс и прочие, то трябва да се упражнява и вкъщи. Как може да му помогнете за това?

1.Важно е да владеете езика

Ако владеете чуждия език, който детето ви учи, лесно и бързо ще може да му помагате. Просто започнете да си говорите. Това е и чудесен шанс за вас да се упражнявате в неформална обстановка.

Необходима е последователност, така че детето да изгради навик да мисли и да отговаря на чуждия език. В случай, че не говорите дадения език, може да използвате различни ресурси, за да научите основата и да сте в помощ на детето. Другият вариант е да учите паралелно с него. Така хем ще знаете какво точно е преподадено, хем и вие ще научавате полезни и интересни неща.

2. Слушайте заедно музика на чуждия език

Пеенето и танците са толкова забавни за децата! Освен това с музика лесно се усвоява чуждия език. Изберете подходящи песнички и разучете техните текстове.

3. Слушайте подходящи аудио книги

Аудио книгите дават възможност на децата да слушат хора, говорещи конкретния чужд език, но с различно произношение. Така те се научават да слушат и да разбират, без значение откъде е човекът, който говори. Изключително полезно и важно умение, което трябва да се тренира от ранна детска възраст.

4. Създайте домашна библиотека

Освен „пасивно учене“ на говорене / разбиране чрез нормален разговор, музика и аудио книги, децата също трябва да виждат езика. Визуалните сигнали служат като подкани за говорене на езика! Ето защо е важно да изградите домашна библиотека с книги на чуждия език. Показвайте кориците на детето, нека се опитва да чете. Също така измислете и различни начини за обозначаване на дома с думи от чуждия език. Например, на вратата за тоалетната поставете табелка на езика, в детската стая също. Всичко, което може да вмъкнете в ежедневието, ще е от полза за усвояването на езика.

5. Измислете забавни занимания

Професионалистите от Funday.bg споделят, че най-важното при преподаването на чужд език на деца, е да им е интересно и забавно. Само така ще се отпуснат и ще взаимодействат.

Тъй като децата създават нови вълнуващи спомени в училище и в извънкласни занимания с приятелите си на английски, трябва да помислим как можем да ангажираме децата си и да правим специални спомени у дома с чуждия език. Чудесен начин да го направите е по време на различни семейни игри, при готвене, при подреждане или други рутинни занимания, които имате.

Каквото и да е, което вашето дете харесва (например футбол, скачане, пъзели, въображаема игра), интегрирайте ученето с тези интереси! Ако имате достатъчно късмет то да спортува, възползвайте се от това и нека използва езика и в тази ситуация. Доказано е, че децата научават повече от подобни преживявания, отколкото ако бъдат принуждавани да ровят в учебник.

Възпитайте детето си с любов към езиците. Те ще му отворят нови врати и възможности, осигурявайки му интересен живот и безброй шансове за реализация.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови