500 г. от смъртта на Леонардо да Винчи: Дипломатически скандал помрачава честванията

OFFNews 02 май 2019 в 07:30 7843 0

Навършват се 500 години от смъртта на гения на Ренесанса – Леонардо да Винчи. Уви, годишнината е помрачена от нарастващо дипломатическо напрежение между двете държави, които я отбелязват – Италия и Франция, пише в. "Гардиън".

Събития са планирани и в двете държави. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на италианския си колега Серджо Матарела. Двамата държавни глави ще се срещнат във френския град Амбоаз, където Да Винчи живее от март 1516 г. до смъртта си през 1519 г. в замъка Кло Люсе.

Именно там геният рисува три от най-известните си картини: „Мона Лиза“, “Йоан Кръстител“ и „Света Анна с мадоната и младенеца“. И трите са изложени в „Лувъра“ в Париж.

Макрон отправи поканата към Матарела през февруари с надеждата да намали ескалиращото дипломатическо напрежение между двете страни.

Годишнината стана част от нападките между двете страни, след като зам.-министърката на културата на Италия Лучия Боргонзони обвини Франция, че се опитва да заеме централно място в честванията и предложи италианското правителство да отмени някои временно предоставени на Лувъра картини на художника. Тя „доля масло в огъня“, като подчерта, че „Леонардо е италианец, само е умрял във Франция“.

След обяд в Кло Люсе Макрон и Матарела ще отпътуват за замъка „Шамбор“, където 500 френски и италиански младежи ще участват в работилници, свързани с архитектурата, литературата и науката на Ренесанса.

Макрон ще бъде придружаван от съпругата си Бриджит и френския министър на културата Франк Риестер.

Повече от 300 полицаи и жандарми са изпратени в градчето с общо 13 000 жители край южния бряг на река Лоара заради президентското посещение.

То се случва след скриването от очите на публиката на една от най-харесваните и скъпите работи на Да Винчи - „Спасителят на света“.

От Лувъра се надяваха да получат картината – продадена на рекордната цена от 450 милиона долара на аукцион в Ню Йорк през ноември 2017 г. – и да я покажат по-късно тази година. Но след продажбата картината – смята се, че неин купувач е член на саудитското кралско семейство – повече не е показвана. Това трябваше да се случи в Абу Даби миналия септември, но церемонията беше отменена.

В Италия също няколко събития ще отбележат годишнината. В едно от тях ще бъде показан за първи път кичур коса, за който експертите твърдят, че може би е принадлежал на гения изобретател Да Винчи.

Галерия Uffizi във Флоренция ще покаже най-скъпата книга в света – Лестърския кодекс на Леонардо, който е събрал научните му трудове.

Палацо Строци – също във Флоренция – ще е домакин на изложба, посветена на един от учителите на Леонардо – скулптурът Андреа Верокио.

В Рим ще бъдат показани някои от техническите и научни работи на Да Винчи, а Ватиканът ще покаже незавършената картина „Свети Йероним“. Достъпът до нея ще е безплатен, а посетителите ще могат да ѝ се насладят до 22 юни.

Малкият тоскански град Винчи, където Леонардо е роден на 15 април 1452 г., ще покаже кичура коса на пресконференция в обществената библиотека, преди да го изложи в музея на Леонардо да Винчи.

Историците, направили откритието, скоро ще започнат ДНК тестове на кичура, който до преди това е бил скрит в частна колекция в САЩ.

Но въпреки многото събития навсякъде в страната, дипломатическият скандал хвърля сянга върху отбелязването на годишнината, а италиански историци с тъга отбелязват, че е трябвало да има по-добро сътрудничество с Франция.

„Няма съмнение, че Франция се е организирала по-добре; изглежда като че ли художникът Леонардо ще бъде почетен от Лувъра и не в толкова голяма степен от Италия. Определени решения създадоха бъркотия, организацията беше управлявана лошо от началото и сега ние виждаме резултата“, казва пред в. „Гардиън“ Барбара Агости, професор по история на изкуствата в университета Tor Vergata в Рим и член на комисията, която наблюдава тържествата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови