54ka - Училище за креативно мислене отваря врати в Добрич

То ще е „глътка чист въздух” за творци и любители на визуалните и приложни изкуства, каза инициаторът за създаването му Димитър Христов

Галина Михайлова 15 януари 2018 в 14:55 3853 0

Снимка Григор Маринов

Димитър Христов - 54ka

Желанието за промяна е основния мотив за появата на една нова инициатива в Добрич – Училище за креативно мислене. Говорим за промяна в отношението на творците към работата им, към процеса на създаването на една творба, както и промяна в отношението на творците един към друг. „Училище” може би не е точното определение, защото там всеки ще може да бъде учител, но и ученик. Училището за креативно мислене ще се провежда един път седмично – всеки петък от 19 ч. в клуб „The Maze” в Добрич, а стартът му е на 19 януари.

Идеята е на твореца Димитър Христов, който работи в сферата на визуалните и приложни изкуства от дълги години и постиженията му в работата показват, че определено има какво да сподели, както и как да подкрепи начинаещите творци. На срещите, които той организира са поканени именно хора, които любителски или професионално се занимават с визуални и приложни изкуства - художници, фотографи, илюстратори, приложници и други, както и проявяващите интерес към темата. Училището за креативно мислене ще е отворено за участници от всички възрасти. Димитър Христов го определя като едно разширено като обхват и тематика продължение на обучение по фотография, с участието на деца и младежи от 8 до 12 клас, реализирано преди 4 години.

Много хора около нас и то на различни възрасти са затворени и вглъбени в себе си, но по една или друга причина имат необходимостта да творят, да създават уникални неща. Често те ограничават творческите си контакти в групи от 5-6 човека. Други пък създават впечатляващи произведения, но не умеят да говорят за творчеството си. Пространството, което ще се опитам да създам е за тях, казва Христов. То се очаква да бъде „глътка въздух” и за онези от творците, които искат да споделят свои проекти, или дори една своя творба. Важното, в случая, е да представят не само крайния продукт, а и елементи от процеса на създаването му. Но всеки може да сподели само толкова, колкото желае.

Форматът на всяка една петъчна среща е отворен и гъвкав. Всеки от участниците може да влезе в ролята на лектор. Ще се изтеглят теми - предизвикателства, по които всеки може да се включи в следващо издание на проявата.
Замисълът е да се предадат и споделят знания, умения и разсъждения, които в обичайния формат на тематична лекция не могат да се обхванат. Затова заниманията в Училището за креативно мислене ще бъдат един постоянно развиващ се процес, при който присъстващите получават информация как се създава собствен, уникален и разпознаваем стил, както и да се научат да говорят за творчеството си.

Друг аспект на заниманията е да се получи едно взаимно вдъхновяване – среда, в която творци ще бъдат насърчавани и подкрепяни. Защото всеки един артист има нужда от подкрепа, заявява Димитър Христов. Същевременно прохождащите в сферата ще се срещат с доказани автори.

В един следващ етап на инициативата ще се провеждат скайп конферентни връзки с творци от различни сфери на изкуството от страната и чужбина.

Димитър Христов е творец, разгърнал потенциала си в различни посоки. Завършил е Национална художествената академия - София. Има собствен и уникален стил в работата си като фотограф, график и в приложните изкуства. Високо оценена от специалистите е и работата му в областта на графичния и уеб дизайн. Талантът му го нарежда в световният елит на фотографите на коне – тема, към която е силно пристрастен. Той е търсен като лектор по теми свързани с визуалните изкуства, както в България, така и в чужбина. Автор е на кориците на бестселъри по цял свят, а компаниите за които работи са водещи в световен мащаб. Той е носител на редица награди и отличия в областта на графичния и уеб дизайн и дигиталната графика.

Натрупаният през години опит е в основата на желанието на Димитър Христов да създаде Училище за креативно мислене, което да обедини творящите в сферата на визуалните и приложните изкуства в Добрич, а и в България.

Към страницата на събитието във Facebook

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови