АКБ сигурни: Пролетен панаир на книгата ще има

OFFNews 20 април 2018 в 15:44 3015 0

Снимка АКБ

Пролетен панаир на книгата тази година ще има – това се казва в прессъобщение на Асоциация "Българска книга" след проведена среща с Министерството на културата и Националният дворец на културата (НДК). 

Всички страни  търсят най-подходящото място за провеждането му. Преместването на най-голямото книжно изложение от НДК се налага поради мерките за сигурност, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Има няколко варианта за провеждането на панаира - възможно е той да се проведе на открито на бул. "Витоша", а другата възможност е да бъде към средата на юни при Ларгото. 

„Напълно разбираме и приемаме причините, поради които Панаирът не може да остане в НДК тази година“, посочи Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК. Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев представи позицията на междуведомствена работна група по сигурността и сгъстения график на събитията по европредседателството, които правят невъзможно провеждането на изложението в Двореца.

„Министерство на културата държи Панаирът да се провежда, както е традиционно, в НДК. Но ситуацията е извънредна и изисква разбиране“, изтъкна от своя страна началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова.

Представителите на МК предложиха на АБК няколко алтернативни знакови културни пространства в София за провеждането на пролетния панаир. Сред тях са бул. „Витоша“, Национална галерия „Квадрат 500“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В следващите дни АБК ще излезе с окончателно решение.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Коледният панаир на книгата ще се върне в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови