Акад. Антон Дончев и Гергина Тончева са първите лауреати на наградата за духовен принос на Народния театър

OFFNews 10 юли 2020 в 09:31 3387 0

Снимка Народен театър

Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - дългогодишен директор на Класическата гимназия, са първите лауреати на новоучредената награда за духовен принос, която връчва Народният театър „Иван Вазов“.

Церемонията бе финалът на грандиозните чествания, с които Народният театър отбеляза 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза от сцената акад. Антон Дончев, чиято награда бе връчена от патрона на честването и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова.

„На рождения ден на нашия патрон храмът, който носи неговото име и е събирал хиляди българи, присъствието на Иван Вазов е особено осезаемо и необходимо, даже насъщно, в тези дни на изпитание. Той вдъхва сила в душите ни, иска от нас да съберем достойнство, смелост, воля, братски сговор и съединени сили. Тази вечер Вазов е на стола си, за да ни напомни, че „След теб потомство иде цяло“. Благодарим ти, поете, за думите, които ни даде и за свещения език на дедите ни. Благодарим ти, че пазиш тази сцена и в светли и в мрачни мигове. Знаем, че с теб винаги жив е българският Бог“, произнесе от сцената директорът на театъра Мариус Донкин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews