Аксиния Михайлова спечели националната награда за поезия на Франция 'Макс Жакоб' 2020

OFFNews 24 март 2020 в 13:37 3098 0

Снимка Azcheta.com/Архив

Българската поетеса Аксиния Михайлова спечели националната награда за поезия на Франция – Макс Жакоб за 2020г. 

"Най-после една добра новина в тези тъжни и несигурни дни!", коментира отличието поетесата в социалните мрежи.

Михайлова е носител на литературната награда „Гийом Аполинер“ за книгата си Ciel a perdre („Небе за изгубване“). Нейната втора книга на френски език "Le Baiser du temps" ("Целувката на времето") е издадена от френското издателство "Галимар" през 2019г. След Йордан Радичков през 1980г., Михайлова е едва вторият български автор, публикуван от престижното издателство, припомня сайтът "Епицентър".

Аксиния Михайлова е родена през 1963г. Тя е поет и преводач, завършила е редица образования: френска гимназия, библиотекарство, славянски филологии, френска филология, английски език и литература. Автор на 6 поетични книги на български език. Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници и антологии в България и чужбина. Носител е и на редица родни отличия за поезия, през 2015 г. е носител на Националната награда за поезия на името на Иван Николов.

Церемонията по връчването на наградата, която трябваше да се състои тази вечер в Националния център за книгата в Париж, бе отменена заради пандемията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови