Актьори с благотворителен спектакъл в памет на свой колега

ОFFNews 09 януари 2019 в 12:00 2818 0

Дипломното представление „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков - Випуск 2017, в НАТФИЗ ще се играе отново на 21-ви януари в 19:00 ч. на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“.

Класът се събира неслучайно на тази дата - тогава е рожденият ден на Данаил, техен колега, който беше част от спектакъла. През 2016 г. Дани загуби живота си след автомобилна катастрофа.

В негова памет се роди Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. „Бай Балчо споменува“ ще се играе благотворително, като всички приходи от билети ще бъдат дарени за провеждането на второто издание на фестивала в град Стара Загора през април тази година.

Входът за постановката ще се извършва при дарение от 10 лева, срещу което публиката получава покана с конкретно място в салона. Дарение вече може да се направи на касата на Младежки театър “Николай Бинев”.

Текстът на „Бай Балчо споменува” е събран и адаптиран от проф. Пламен Марков, като е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис.

Постановката е изградена в три отделни истории, предадени от разказвачите, събрани в селото, които се гордеят със славните митове за своите родове. Трите новели в спектакъла са поставени от тримата режисьори на випуска – Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева.

Представлението има и международно признание. През 2016 г. студентите на проф. Пламен Марков са наградени със специалната награда на журито на 36-тия международен кинофестивал на ВГИК и 12-ти театрален фестивал в Москва.

Друга причина „Бай Балчо споменува“ да е толкова специално дипломно представление е и това, че то се превърна в неразделна и силно емоционална част от Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Първото издание на фестивала беше открито именно с този спектакъл.

Театралният форум през 2017 г. стана домакин на участници от 6 държави – Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Русия, както и на възпитаници на НАТФИЗ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Съвсем скоро се очакват новини и покрай участниците във второто издание.

От 5-ти до 9-ти април 2019-та година отново в Стара Загора за втори път ще се състои Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови